Znanost
157 prikaza

Promaja je dobra - u provjetrenim uredima bolje se razmišlja

Poslovni sastanak
Thinkstock
Istraživanje objavljeno u časopisu Environmental Health Perspectives sugerira da kvaliteta zraka ima velik utjecaj na donošenje odluka i kvalitetu radnog učinka

Rad u dobro provjetrenim uredima potiče kognitivne sposobnosti, pokazala je studija znanstvenika s Harvarda. 

Zaposlenici kojima je uredski prostor dobro ventiliran, što kao posljedicu ima ispodprosječnu razinu ugljikova dioksida i unutarnjeg onečišćenja, bolje misle, shvaćaju, pamte i uče, navodi se u studiji. 

Istraživanje objavljeno u časopisu Environmental Health Perspectives sugerira da kvaliteta zraka ima velik utjecaj na donošenje odluka i kvalitetu radnog učinka. 

Znanstvenici s Harvarda proučavali su radne sposobnosti 24 radnika, menadžera, arhitekata, dizajnera, programera, u različito provjetrenim uredima šest dana. Od njih su se zahtijevali i osnovni radni zadaci, ali i odgovori na krizne situacije. 

Pokazalo se da isti radnici imaju 61 posto bolje rezultate kada rade u uredima s nižom razinom onečišćenja. Kada su se rezultati kombinirali i s nižim razinama ugljikova dioksida, rezultati su bili bolji čak 101 posto. 

Dr Joseph Allen s harvardskog centra za zdravlje i okoliš kaže da se radi o području kojemu se još uvijek ne pridaje dovoljno pozornosti. "Mi provodimo 90 posto vremena u zatvorenim prostorima, a utjecaj kvalitete zraka u njima na radni učinak često je zadnja briga", rekao je. 

Ovo istraživanje objavljeno je nedugo nakon što je u jednom sličnom ustanovljeno da biljke u uredu povećavaju produktivnost za 15 posto.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.