Znanost
2130 prikaza

Rade katalog potopljenih brodova koji su spasili kralja

Olupina broda na dnu mora
Getty images
Pronašli su da je 91.2 posto brodova potopilo ružno vrijeme, 4.3 su se zabili u grebene, 1.4 su nestali u sukobima, a samo 0.8 posto brodova potopili su gusari

Varljive vode oko Amerika prvi su se puta susrele sa Španjolcima na Božić 1492. godine kada je brod Kristofora Kolumba, Santa Maria, potonuo kraj obale današnjeg Haitija.

Sljedeća četiri stoljeća, kako je Španjolska rasla kao pomorska sila, doživjela svoj vrhunac, a onda i lagano propadanje, valovi na kojem je gradila svoje carstvo, i trgovala zlatom, srebrom i smaragdima, začinima, i drugom blagodatima progutali su čitav niz brodova (i ljudi).

Ministarstvo kulture katalogizira sve ostatke brodova koji su održavali carstvo, a potonuli su.

Vodi ih arheolog, Carlos León, a tim je pronašao 681 brodskih olupina kraj Kube, Paname, Dominikanske Republike, Haiti, Bermuda, Bahama i atlantske obale SAD-a.

Inventar ide od Santa Marie do toga kada je španjolski brod Plutón potonuo nakon sudara s američkim brodom kraj Kube, čime je kraju došao španjolsko-američki rat i sumrak španjolskog imperijalnog razdoblja.

Nakon pet godina istraživanja arhiva u Sevilli i Madridu, Leon, njegovi kolege Beatriz Domingo i Genoveva Enríquez sastavili su listu čiji je cilj osigurati budućnost podacima iz prošlosti.

Pogled na nadolazeću plimu na Katedralskoj plaži Katedrala Life Ova plaža skriva drevno blago

"Imali smo dva temeljna cilja. Jedan je bio kako naći način da se identificiraju i zaštite mjesta gdje su olupine, posebno tamo gdje ih ima puno, Drugo je bio otkriti komadić povijesti koji je jako zaboravljen. Neki su brodovi istraživani dok za veliku količinu nema apsolutno nikakvih informacija, niti koliko su duboko potonuli".

Te bi im informacije otkrile i kakva je navigacija bila u to doba, kaže.

Rezultati istraživanja će oduševiti povjesničare i kartografe, piše The Guardian, ali ne i one koji sanjaju o piratima, gusarima i zastavi Jolly Rogers.

Pronašli su, naime, da je 91.2 posto brodova potopilo ružno vrijeme, tropske oluje i uragani, 4.3 su se zabili u grebene, 1.4 su nestali u sukobima s Britancima, Nizozemcima ili američkim brodovima, a samo 0.8 posto brodova potopili su gusari.

Za sada su otkrili lokacije četvrtine brodova s popisa od 682 broda.

León, Domingo i Enríquez bili su začuđeni kada su shvatili da postoji 12 područja sa izrazito visokom koncentracijom potopljenih brodova, i to u vodama Paname, Dominikane i Florida Keysa. Tamo po uvalama ima i po 18 potopljenih brodova.

"Damas zaljev u Panami je vrlo otvoren, kada bi oluja došla nisu si mogli pomoći, razbila bi ih. A brodovi su se često tamo nalazili radi trgovine. Tadašnji brodovi su kao avioni, nešto se dogodi ili pri dolasku ili slijetanju, ali dobra je stvar za nas što su te uvale relativno plitke".

Za brodovima su ginuli i lovci na blago.

"Sve se vrtjelo oko trgovine, ali i razmjene znanja. Na brodovima bi našli i knjige, vjerske objekte pa čak i kamenje za gradnju crkvi", rekao je León.

Njihovo istraživanje pomaže u objašnjavanju kako se Španjolska stoljećima bogatila.

Napušteni brod Carroll A Deering Nikad objašnjeno Life Jeziv misterij broda nestalog u Bermudskom trokutu

Osim tona i tona žive koje su slali u novi svijet kako bi služila u vađenju zlata i srebra za carstvo našli su i brodove s odjećom za robove. Drugi su nosili oružje kako bi gušili pobune.

Istraživači sada planiraju digitalizirati papirnati inventorij u bazu podataka koji mogu dijeliti sa zemljama u kojima su potonuli brodovi. Nadaju se kako će onda svi zajedno moći očuvati maritimne ostatke i bogatstva od pljačkaša ili drugih opasnosti.

"Moramo biti jako pažljivi oko detalja i pozicija brodova, ali ministarstvo radi s državama koje su ratificirale 2001. UNESCO konvenciju o zaštiti podvodnog kulturnog dobra, pa te države ne bi trebale raditi biznis da kompanijama koje traže blago", kaže León.

Tri se istraživača pripremaju za duboki zaron, ali u arhive i knjižnice. Španjolsko je carstvo, uostalom, bilo jako veliko. 

"Svašta još imamo za proći. Meksiko, Kolumbiju, Puerto Rico i Costa Ricu da završimo Karibe, a onda na Pacifik", kaže León.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • BESTpartizan 10:46 06.Ožujak 2019.

    vow