Znanost
450 prikaza

Rođeni prvi štenci iz epruvete

Rođeni prvi štenci iz epruvete
Cornell University College of Veterinary Medicine
Uspješna medicinski potpomognuta oplodnja (in vitro, IVF) kod pasa utire put za očuvanje ugroženih životinjskih vrsta

Prvu štenad začetu potpomognutom oplodnjom okotila je kujica, surogat majka u Sjedinjenim Državama nakon desetljeća neuspješnih pokušaja primjene te metode u pasa, objavili su američki znanstvenici u srijedu. 

Uspješna medicinski potpomognuta oplodnja (in vitro, IVF) kod pasa utire put za očuvanje ugroženih životinjskih vrsta i može pomoći u borbi protiv ljudskih i životinjskih bolesti, kažu znanstvenici s njujuorškog sveučilišta Cornell.

Sedam šteneta biglova i mješanaca rase bigl i koker okotila je kujica koja im je surogat majka. 

Svi su iz istog legla, ali imaju tri para različitih roditelja. Smrznuti zameci usađeni su u surogat majku tehnikom vrlo sličnom onoj kakva se primjenjuje kod ljudi.

Problemi sa zamrznutim zamecima uzrokovali su probleme u prošlim pokušajima, ali na sveučilištu Cornell kažu da su usavršili tehniku potpomognute oplodnje. 

"Imamo sedam normalnih i veselih šteneta", rekao je Alex Travis, profesor veterinarske medicine na Cornellu i vođa skupine znanstvenika koja se bavila ovim problemom. 

Od sredine 70-ih godina ljudi pokušavaju oplodnju IVF u pasa, sve dosad bez uspjeha.

"Sada se možemo koristiti ovom tehnikom za očuvanje ugroženih vrsta", rekao je Travis. 

Tehnika će se moći primijeniti i za proučavanje nasljednih ljudskih i psećih bolesti jer pas s ljudima dijeli mnoge zajedničke bolesti, čak dvostruko više nego bilo koja druga vrsta. 

O ovom uspjehu američkih veterinara izvijestio je časopis PLoS i nazvao ga "velikim korakom naprijed" u veterinarskoj medicini.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.