Znanost
2137 prikaza

Sj. Koreja: zbog N-bombi sad imaju potrese

Nuklearna eksplozija
USAF Lookout Mountain Laboratory
Područje testiranja ranije je bilo seizmički mirno, sada se planina počinje obrušavati

Takva pojava u geološkom smislu smatra se sindromom, čak su joj smislili i poseban naziv – „Sindrom zamora planine“. Sjevernokorejski režim odabrao je planinsko područje Punggye-ri na sjeverozapadu zemlje za mjesto svojih nuklearnih pokusa, između ostalog, i zbog toga što je riječ o terenu koji je seizmički uvijek bio izrazito stabilan, što tamo u pravilu nije bilo podrhtavanja tla. Sve donedavno.

Kako navodi stranica 38north.org, koju se svako toliko ne ustručava citirati niti Reuters ili AFP, 3. rujna ove godine to je područje pogodio potres magnitude 4,6 stupnjeva. Istina, bilo je to istog dana kad je Sjeverna Koreja tamo detonirala nuklearnu bombu, navodno hidrogensku, snage 250 kilotona.

Kim Jong-un | Author: REUTERS REUTERS

No, eksplozija je prouzročila podrhtavanje tla u okolici magnitude 6,3, a ovaj potres od 4,6 uslijedio je – osam minuta poslije. Sve je upućivalo na to da je došlo do nekakvog kolapsa terena ispod površine tla nakon već šestog nuklearnog pokusa u tom dijelu zemlje. Još jedan slabi potres u području gdje ih inače nije bilo slijedio je 23. rujna. Magnituda mu je bila 3,5.

Procjenjivalo se da su oba dotadašnja potresa bila posljedica događanja na pet kilometara unutar Zemljine kore. I onda još jedan, 12. listopada, magnitude 2,9. Slično su u svoje vrijeme iskusili i Amerikanci, kada su na području za nuklearne pokuse u Nevadi odjednom stali bilježiti potrese magnitude 5,0.

U slučaju Sjeverne Koreje stvar bi mogla biti geološki ozbiljnija, jer nije riječ o pukoj pustinji i riječ je o planinskom području. Posljednji znak da je došlo do „sindroma zamora planine“ satelitske su snimke koje pokazuju znakove obrušavanja materijala i klizišta u tom području kakvih prije nije bilo.

Vojni testovi u Sjevernoj Koreji | Author: KCNA/REUTERS/PIXSELL KCNA/REUTERS/PIXSELL

Što se tiče nuklearnih eksplozija, njih su u 200 kilometara sjevernijem kineskom gradu Yanji stanovnici svaki put osjetili kao podrhtavanje ispod svojih nogu. Stoga mnogi danas smatraju da je šest nuklearnih eksplozija doista moglo destabilizirati to područje na ovakav način. Osim geoloških problema, sada se otvara i pitanje hoće li režim Kima Jong-una nastaviti s testiranjima na tom području.

Jedan od razloga zašto to ne bi bilo pametno je i to što se čini da je područje definitivno zasićeno radioaktivnošću, odnosno da više nije u stanju kompenzirati je, pa bi novi testovi mogli značiti vrlo loše vijesti po tom pitanju. Istodobno, u području Punggye-ri postoje još dva kompleksa tunela za testiranje i sva je prilika da će državna administracija ove diktature biti mišljenja da bi bilo rasipanje resursa ostaviti ih neiskorištenima. Posebno kad im s druge strane stoji Donald Trump sa svojom politikom.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.