Znanost
5262 prikaza

'Skuhale' se dvije države - živa pokazala 51 stupanj!

Nevjerojatne posljedice vrućine
Pinterest
Kako bi sve te temperature, posebno one rekordne bile i službene, trebaju ih potvrditi i meteorološke agencije iz matičnih zemalja

Ljeto velikih vrućina i dalje se nastavlja. Puno je lokacija diljem sjeverne hemisfere koje su zabilježile najviše ikad izmjerene temperature. U ponedjeljak je prvak bio Tajvan, a u srijedu Ujedinjeni Arapski Emirati. 

Tajvan

Dok se tajfun Maria približavao Tajvanu u ponedjeljak, vjetrovi su se kretali niz obronke planina pored istočne obale. Potisnuti zrak se zagrijao i temperatura je porasla. Tianxiang u regiji Hualien zabilježio je temperaturu od 40,3 stupnjeva Celzijusa, što bi trebala biti, nakon i službene potvrde, najviša izmjerena temperatura u Tajvanu. Tako je premašila onu izmjerenu u Taitungu 9. svibnja 2004. godine od 40,2 stupnjeva.

Ovaj podatak prvi je objavio meteorolog Etienne Kapikian na Twitteru. 

Ujedinjeni Arapski Emirati

On je također izvijestio kako je Mezaira pravi rekorder mjerenja u kojem je temperatura u srijedu dosegnula 51,5 stupnjeva Celzijusa. Rekao je kako to je jedna od najviših temperatura ikad izmjerenih u zemlji te komentirao kako su temperature izmjerene prijašnjih godina od 51,8 stupnjeva i 52 stupnja "upitne", piše The Washington Post.

Ostali dijelovi Ujedinjenih arapskih Emirata također su podnijeli povijesno vruće vrijeme. Saih al-Salem u sjevernom dijelu zemlje zabilježio je temperaturu od 51,4 stupnjeva, što je najveća ikada zabilježena temperatura, naglašava Kapikian. 

Vrućine Vremenska prognoza Life Zbog ovoga su vrućine još gore - evo kako se spasiti

Ove ekstremno visoke temperature koje će najvjerojatnije postaviti i rekord svih vremena, pridodajemo dugačkoj listi drugih izmjerenih u protekla dva tjedna. 

U Sjevernoj Americi nekoliko lokacija u južnoj Kaliforniji, te Denver, Montreal, Mount Washington i Burlington.

U Europi su rekordne temperature izmjerene u Glasgowu u Škotskoj, Shannonu u Irskoj, te Belfastu i Castlederg u sjevernoj Irskoj.

U Euroaziji rekordne temperature izmjerene su na nekoliko lokacija u centralnoj i istočnoj Rusiji, Tbilisi u Gruziji i Erevanu, glavnom gradu Armenije

Na srednjem istoku u Quriyatu, Oman, koji je zabilježio najniži dnevni minimalac ikad izmjeren 28. lipnja od 42,6 stupnjeva Celzijusa.

Kuwait Propast Znanost Već žive u paklu: Najvrući grad na svijetu na 54 stupnja

U Africi rekorder je Ouargla u Alžiru koji je možda zabilježio i najvišu temperaturu u Alžiru i na cijelom afričkom kontinentu izmjerenu 5. srpnja koja je iznosila 51,3 stupnjeva Celzijusa. 

Kako bi sve te temperature, posebno one rekordne bile i službene, trebaju ih potvrditi i meteorološke agencije iz matičnih zemalja. Za potvrdu kontinentalnih rekorda, potrebno je da podatke potvrdi i Svjetska meteorološka agencija. 

Jesu li te temperature i važeće zapravo je teško pitanje. Promjene zemlje oko stanica na kojima se provode mjerenja, nepravilno pozicioniranje instrumenata ili njihova neispravnost, ili bliski izvori topline mogu utjecati na mjerenje temperatura. Posebno se to odnosi na temperature izmjerene nekoliko desetljeća ranije, čije su metode i instrumenti koje su se koristili za mjerenja, upitni. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.