Znanost
11230 prikaza

Hrvatsko ljeto iz pakla: U Pločama se topio asfalt

Trajekt u Pločama
Sanjin Strukić (PIXSELL)
Ovo će prema svim najavama biti rekordno ljeto po vrućinama, ali Hrvatska se već pržila na ekstremnim temperaturama

Svjetska meteorološka organizacija ima poprilično stroge zahtjeve za mjerenje temperature. Meteorološka stanica mora biti određenih dimenzija i određenih materijala, termometar mora biti na određenom mjestu, a sve kako bi imali što ujednačenija mjerenja.

Vrućine Stručnjaci zabrinuti Znanost Alarmantno: 2016. najtoplija godina u povijesti

Temperaturni maksimum, najviša ikad zabilježena temperatura u Hrvatskoj, zabilježena je početkom kolovoza u Pločama. Tog 4. kolovoza 1981. godine živa se popela na čak 42,8 stupnjeva. Na tako visokim temperaturama može doći čak i do topljenja asfalta na cestama, a ljudima se preporučuje izbjegavanje bilo kakve aktivnosti ili izlazaka na sunce.

Iako imamo osjećaj da smo nepobjedivi, ljudsko tijelo teško može podnijeti temperaturu iznad 40 stupnjeva i postoji ozbiljan rizik od smrti ako temperatura ljudskog tijela pređe tu brojku. Pločani, a pogotovo stariji, koji su preživjeli to ljeto mogu se doista smatrati sretnima zato što u to vrijeme nije bilo toliko prihvaćena opasnost od visokih temperatura niti se previše pažnje posvećivalo simptomima toplotnog udara. 

Međutim, važno je napomenuti da jedna tako visoka temperatura ne znači da je svugdje bilo tako visoko. Ako bismo morali odabrati najtoplije ljeto u Hrvatskoj, vrlo vjerojatno bi to bilo ono 1950. godine kada je živa redovito prelazila 40 stupnjeva Celzijevih. Uzmimo samo samo za primjer da je 5. srpnja 1950. postignut rekord u Karlovcu kada je bilo 42.4°C, u Zagrebu na mjernoj postaji Maksimir 40.4°C dok je na Griču bilo nešto hladnije pa je temperatura iznosila "samo" 40.3°C, u Ogulinu izmjereno je 39.5°C, a u Splitu na Marjanu 38.6°C. Srpanjski temperaturni rekord u Sisku iznosi 39.8°C, također od 5. srpnja 1950. godine.

Među deset najviših izmjerenih temperatura dvije su bile izmjerene u Osijeku (40,6 stupnjeva 24. srpnja 2007. i dvaput po 40,3 stupnja Celzijevih – 1950. i 2012. godine).

Danas dok svjedočimo upozorenjima Državnog hidrometeorološkog zavoda da nam stižu novi toplinski udari, možemo se samo nadati da nećemo vidjeti takve rekorde. Od petka do nedjelja temperatura zraka bit će gotovo posvuda viša od 30 °C. Štoviše, u većini mjesta - i na kopnu i na moru čeka nas oko 35 °C, a ponegdje će temperatura zraka možda biti i viša. Noći će biti relativno tople, posebno na Jadranu, gdje u mnogim mjestima temperatura neće biti niža od 24 °C, stoji u priopćenju DHMZ-a.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • nelson 09:49 02.Rujan 2018.

    i 2003 isto vruće s 42