Znanost
27847 prikaza

Što može raširiti vaginu? Znanstvenici su otkrili istinu

Žena koja leži na trbuhu sa skinutim gaćicama
Thinkstock
Bez obzira na broj seksualnih odnosa, pa ni onih s obdarenijim partnerima, kao i poroda - vagina je mišić koji funkcionira na principu rastezanja pa se ne širi

Dok se  često piše o prosječnim, poželjnim i izmjerenim dimenzijama muških spolnih organa, čini se kako je vagina kao organ pravi misterij, odnosno taj reproduktivni organ prate brojni mitovi koji nemaju veze s istinom. 
Neki od njih su kako je vagina djevica iznimno uska, nakon gubitka nevinosti vagina je trajno proširena, seks s brojnim partnerima širi vaginu te rađanje nepopravljivo povećava taj organ.

Takve tvrdnje nemaju veze sa znanošću, kao niti sa samom anatomijom ženskog spolnog organa. Stručnjaci objašnjavaju kako bi za bolje shvaćanje trebali vizualizirati vaginu kao ručnik za ruke uguran u čarapu kojeg pridržavate dlanovima. Ručnik predstavlja složeno mišićno tkivo vaginalnog zida, čarapa je sama vagina, a dlanovi su mišići zdjelice koji okružuju vaginu. 

Nema užih i širih, uzbuđenjem se vagina prilagođava penisu

Vaginalni mišići su iznimno elastični te se ponašaju kao rastezljiva guma, a makar se rastegnu do svog maksimuma, oni se poput elastične gumice brzo vraćaju u svoj prvobitni oblik. 
Upravo to objašnjava kako se niti zbog puno seksa, partnera niti bilo kakve druge "akcije" vagina širi tek privremeno. Vagina se pri seksualnom uzbuđenju, za razliku od penisa opušta te vlaži kako bi olakšala penetraciju te naposljetku oplodnju - vizualizirajte opuštanje dlanova (mišića) koji pridržavaju čarapu (vaginu).

Ginekolog (kao ni partner) ne može znati koliko je žena partnera imala

Bilo da je žena pornoglumica, ili netko tko je seks prakticirao tek par puta - ne postoji način da ginekolog zna ili pretpostavlja s koliko je žena muškaraca spavala.

Nakon poroda vagina se vraća u normalnu nakon šest mjeseci

Iako porod podrazumijeva dijete prosječne težine od 3,5 kg koje izlazi iz vagine - mišići su se i tome sposobni prilagoditi. Ono što se u rijetkim slučajevima može dogoditi je da se već oslabljeni mišići zdjelice ne vrate u "formu" nakon poroda, no to je rijetko i većina vagina je ista kao i prije nakon šest mjeseci od poroda. 

Jedini problem koji kod poroda može nastati je pucanje međice, koji je češći kod poroda s epiduralnom te dripom, kao i poroda u ležećem položaju. Često liječnici forsiraju ubrzanje poroda, što može rezultirati i pucanjem međice, ali jednostavnom logikom - to se kasnije samo zašije. 

Tjeskoba doprinosi tome da je vagina uža

Budući da je riječ o mišićima koji se kod uzbuđenja opuštaju, činjenica je kako je "uskost" najčešće posljedica tjeskobe i neopuštenosti  žene, što u konačnici nije nešto što njezin partner želi.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Željko 05:34 28.Travanj 2020.

    Kakve besramne idiotarije...ovo nije mogao napisati ni osnovnoškolac, a kamoli znanstvenik. Vagina se prilikom poroda primjetno raširi i nikad više nije ista. Svaki porod je dodatno razvali i raširi i to je tako bez iznimke. Ovo je mogao napisati samo ... prikaži još!mo netko tko priča napamet ili nikad nije spavao sa ženom koja je rodila, a ja sam bio s nekoliko takvih.