Znanost
30618 prikaza

Znanost odgovorila - koliko traje prosječan seks

Bogati par
Thinkstock
Pola godine mjerili su koliko treba parovima u pet zemalja. U obzir su, doduše, uzeli samo heteroseksualne, ali ipak...

Ako je tko i sumnjao, to su se isto zapitali i znanstvenici. A onda su na to odlučili dati i znanstveni odgovor. Skupina znanstvenika iz Nizozemske, Velike Britanije, Turske, SAD-a i Španjolske u zajedničkom je istraživanju istraživala na uzorku od 500 parova koliko traje prosječni seks. Pod seksom se pritom mislilo isključivo na koitus, dakle od početka penetracije u vaginu do ejakulacije.

Ispalo je da prosječni seks traje pet minuta i 24 sekunde, ali sve skupa nije bilo ni izbliza tako jednostavno. Prvo što je istraživanje trajalo pola godine. Drugo, zato što je trebalo smisliti način kako da parovi mjere trajanje seksualnog odnosa. Koristili su štopericu. Ali vjerojatno nema osobe kojoj u takvim okolnostima pritiskanje štoperice nije prioritet.

I s time su izišli na kraj. Na kraju su dobili ogroman raspon rezultata; od 33 sekunde u najkraćem slučaju do 44 minute u najduljem. Sve skupa bez predigre. Istraživanju su mnogi naknadno prigovorili to što je uključivalo samo heteroseksualne parove, ali su se autori studije branili argumentacijom da bi svako proširenje uzorka unosilo veliki broj novih varijabli s kojima nisu znali što bi.

Prigovori su se odnosili i na to što seksualni odnos definitivno nije samo penetracija penisa u vaginu. Znanstvenici, međutim, ni u tom dijelu nisu znali kako bi u uzimanju u obzir i toga klasificirali rezultate. Uostalom, ideja koja ih je odvela u istraživanje bila je vezana uz stupanj ponovne pohrane serotonina, hormona dobrog raspoloženja i s još nekim funkcijama, kod ljudi s preuranjenom ejakulacijom.

Na kraju je iskrsnulo mnoštvo korisnih podataka. Ispostavilo se da seks traje kraće kod starijih osoba nego kod mlađih parova. Pokazalo se i to da korištenje kondoma uopće ne utječe na duljinu seksualnog odnosa. Konačno, s izuzetkom Turske gdje je prosječni seksualni odnos trajao tri minute i 42 sekunde, kod nacionalnih prosjeka ispitanika u svim ostalim zemljama nisu primijećena odstupanja od globalnog prosjeka.

 • Važna obavijest
  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • makaveli 12:51 23.Svibanj 2016.

  Vazno da je meni lijepo

 • Avatar una1
  una1 13:07 22.Svibanj 2016.

  Turci su brzi Gonzalesi:- )) Dobro,možda ipak traje duže.