Znanost
23377 prikaza

Stručnjaci kažu da su riješili misterij Bermudskog trokuta

Avionska nesreća (ilustracija)
Pinterest
Zloglasni Bermudski trokut jedna je od najveći misterija na svijetu koja zbunjuje znanstvenike desetljećima

Znanstevnici vjeruju kako su konačno otkrili tajnu Bermudskog trokuta. Nakon svih desetljeća misterija i razmišljanja što se dogodilo, ovaj put kažu kako je za jednu od najvećih svjetskih misterija odgovorna druga vrsta 'čudovišta' - morski valovi. 

Bermudski trokut, koji je poznat i pod nazivom Đavolji trokut, je morska regija na sjeveru Atlantskog oceana u području koje poput trokuta povezuje Miami, Bermuda i Puerto Rico. Svoj zloglasni naziv stekao je zahvaljujući nizu misterioznih nestanaka brodova i zrakoplova. 

Po nekim novim istragama objavljenim u emisiji The Bermuda Triangle Enigma na britanskom Channel 5, znanstvenici tako sad vjeruju kako su vremenski uvjeti na tom području kreirali snažne valove.

Fotografije Bermudskog trokuta ZNANSTVENICI Znanost Napokon: Riješili su misterij Bermudskog trokuta?

"Oluje su i na jugu i na sjeveru i sudaraju se. Ako im se priključi i dodatna sa Floride, to može biti potencijalno smrtonosna formacija oštrih valova", rekao je Simon Boxall, oceanograf sa Sveučilišta u Southamptonu

Naglašava kako ti valovi mogu doseći visinu od 30 metara, što je gotovo isto kao i rekordni valovi zabilježeni 1958. godine tijekom tsunamija kojeg je potaknuo potres u aljaškom Lituya zaljevu. Uz pomoć simulatora, znanstvenici su otkrili kako je model američkog broda Cyclops, poput onog koji je nestao u Bermudskom trokutu 1918. godine sa 306 ljudi, potopio ogroman val. U prošlogodišnjem izvještaju otkriveno je da je zbog mane u dizajnu Cyclops posebno osjetljiv na takve valove, piše Huffington Post. 

"Brod je imao ravno dno i lagano se kotrljao, a jednoga dana se okretao oko 50 stupnjeva", rekao je autor studije Marvin W. Barrash. 

Dva slična broda Proteus i Nereus, koja su imala istu manu, nestala su pod sličnim okolnostima. Dodatne simulacije pokazale su kako bi snažni valovi i od oko 15 metara mogli biti dovoljni da potope brodove s ravnim dnom. 

Valovi Morski grob Znanost Ovako nastaju valovi čudovišta od 30 metara

No američka obalna straža smatra kako nema ničega tako posebno opasnog i strašnog u Bermudskom trokutu. 

"Obalna straža ne prepoznaje postojanje područja nazvanog Bermudskim trokutom kao geografskog područja posebno opasnog za brodove i zrakoplove. U pregledu nestanaka mnogih zrakoplova i raznih plovila na tom području tijekom godina, nema ničega što bi moglo potvrditi kako su žrtve rezultat bilo čega osim fizičkih uzroka. Nikakvi neobični faktori do sada nisu identificirani", napisali su u svom priopćenju. 

Slično smatraju i u National Ocean Service

"Prirodni uzroci mogu objasniti mnoge, ako ne i sve, nestanke", naglašavaju. Dodaju kako nema nikakvih dokaza da brodovi u većim postocima u usporedbi ovog područja s nekim drugim jako prometnim dijelovima oceana. 

"Ocean je oduvijek ljudima bio misteriozno područje. Kada je uključeno još i loše vrijeme i loša navigacija, može to biti i smrtonosno područje. To je tako diljem svijeta", napominju.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.