Life
37211 prikaza

Misterij: Pet aviona s posadom nestali u istom danu

Avionska nesreća (ilustracija)
Pinterest
Njihov je slučaj postao poznat kao jedan od najvećih misterija, jer nikada nije pronađena nijedna olupina aviona, kao ni tijela pilota

Autor i povijesničar Giles Milton u svoj knjizi "Fascinating Footnotes From History" tvrdi da je otkrio istinu o jednoj od najvećih svjetskih misterija u povijest zrakoplovstva, a to je nestanak pet američkih aviona iznad Atlantika prije više od sedamdeset godina.

Sve je počelo kao rutinski trening let. U poslijepodnevnim satima 5. prosinca 1945. godine, pet bombardera uzletjeli su iz mornaričke baze Fort Lauderdale na Floridi. Svih pet aviona bili su poznati imenom "Let 19" i krenuli su vježbu koja je trebala trajati tri sata. Međutim, kada su došli na područje Bermudskog trokuta, stvari su krenule po zlu.

Poruka koju je kontrola leta dobila tog kobnog 5. prosinca 1945. godine bila je dosta neobična.

"Sve izgleda čudno, kao da smo ušli u bijelu vodu. Potpuno smo se izgubili", javio je jedan pilot.

Otok Poveglia kraj Venecije Jezivo mjesto Life Otok strave na Jadranu: Bolesni su tu sami čekali smrt

Nakon tih riječi čulo se samo pucketanje i tišina, a pet aviona na "Letu 19" nestali su bez traga. Izgubili su se iznad Atlantskog oceana, na području "Bermudskog trokuta".

Njihov je slučaj postao poznat kao jedan od najvećih misterija, jer nikada nije pronađena nijedna olupina aviona, kao ni tijela pilota. Ukupan broj žrtava bio je 14.

No, ovoj bizarnoj priči nije kraj. Nakon ovih pet aviona koji su nestali, svaki se trag izgubio i avionu koji je krenuo u potragu za njima, a u kojem je bilo 13 članova posade i spasioca.

Nakon njih, između 1948. i 1949. godine još su tri letjelice nestale na tom području. Misterij se pojavio i oko jahte Connemara IV, koja je također nestala, ali je naknadno pronađena,no bez ijednog člana posade.

U svojoj knjizi Milton tvrdi da bi istina o nestalim avionima i Bermudskom trokutu konačno mogla biti otkrivena, piše Telegraph.

U vrijeme kada su avioni nestali u fokusu istrage bio je poručnik Charles Taylor, iskusni pilot s višegodišnjom karijerom instruktora letenja. Svaki njegov učenik koji je bio dio ekipe Leta 19, imao je barem 300 sati letenja, a nitko od njih nikada nije prijavio da je imao problem na svom letu.

Milton ističe da djelovi razgovora koji su se odvijali preko radio uređaja zabilježenih oko 15.40 mogu otkriti što se dogodilo onog dana kada je nestalo pet aviona.

"Ne znam gdje se nalazimo. Sigurno smo se izgubili nakon zadnjeg okretanja", rekao je preko veze jedan od članova posade, na što mu je poručnik Taylor odgovorio: "Oba moja kompasa ne rade. Pokušat ću nekako pronaći Fort Lauderdale."

Nakon toga čuo se glas još jednog člana posade koji je očigledno prvi shvatio da su se izgubili.

"Kada bismo znali gdje je zapad mogli bi se vratiti kući!"

Zagreb: Kuća u Vlaškoj u kojoj je bila prva hrvatska masonska loža Zagrebačka tajna Life Tajna kuće u centru Zagreba: Bila je hram masona

U tom trenutku u Fort Lauderdaleu su shvatili da se avioni s Leta 19 nalaze sjeverno od Bahama, kilometrima od kopna i počela ih je hvatati panika.

U 18. 20 opet se može čuti glas poručnika Taylora.

"Moramo izbaciti sve nepotrebno iz aviona. Kada prvi padne ispod deset litara goriva, svi padamo!"

O posljednjim minutama Leta 19 sve je ostalo na nagađanjima. Unatoč vrlo opsežnoj potrazi, avioni nikada nisu pronađeni. Vjeruje se da su pali u more i završili na dnu oceana. Američka mornarica odmah je pokrenula istragu, a za avion koji ih je krenuo tražiti se vjeruje da je eksplodirao u zraku.

Što se tiče pet aviona, smatra se kako je riječ o ljudskoj pogrešci, te činjenici da im iz nekog razloga kompasi nisu radili. Zaključeno je kako je Taylor pogriješio kada je mislio da se nalaze iznad Florida Keysa, a ta je njegova pretpostavka dovela do toga da su se sve više udaljavali od kopna, umjesto da su mu se približavali. Kako su svi pratili Taylora, usred oceana su ostali bez goriva i završili na dnu mora.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • nelson 09:44 29.Srpanj 2017.

    nestao bez traga