Znanost
2695 prikaza

Teorija zavjere: Izazivaju tsunamije, nadziru nam um...

HAARP
aarl.org
Teorije zavjera pratile su istraživače na Aljasci od samog početka planiranja izgradnje istraživačke ustanove na aljaškoj obali Pacifika

Prva asocijacija na kraticu HAARP jako puno govori o ljudima. Nekima je prva asocijacija album britanske grupe Muse, drugima je pak prva asocijacija klimatska kontrola i izazivanje potresa.

Teoretičari zavjera kažu da je Program za istraživanje polarnog svjetla (HAARP) odgovoran za gotova sva zla koja se dogode na svijetu. HAARP su izgradile američke vlasti kako bi korištenjem visokih frekvencija istraživali zemljinu ionosferu, ali od samog početka programa u devedesetima, teoretičari zavjera govore da je to zapravo postrojenje za kontrolu vremenskih prilika.

Aurora borealis | Author: Tom White/Press Association/PIXSELL Tom White/Press Association/PIXSELL

Sve je počelo 1995. godine kada je Nick Begich, sin jedne od najmoćnijih političkih obitelji Aljaske, objavio knjigu Anđeli ne sviraju ovaj HAARP. Na kraju je prodao više od 100.000 primjeraka i time su teorije zavjera dobile krila. "Ruski vojni časopis upozorava da će odašiljanje zračenja u ionosferu dovesti do okretanja zemljinog magnetnog polja", napisao je Begich u svojoj knjizi. 

Begich je publici govorio da je HAARP zapravo prototip oružja neograničene snage i nepredvidivih posljedica. Jedna od mogućih primjena je izazivanje potresa. Teoretičari zavjera ustvrdili su da je HAARP odgovoran, između ostaloga, za potres na Haitiju 2010. godine. Katastrofalni potres ubio je oko 160.000 ljudi na tom karipskom otoku, a teorije o uzroku potresa pojavile su se gotovo istodobno s vijestima o umrlima.

Posljedica potresa na Haitiju | Author: Sondra-Kay Kneen/US Coastal Guard Sondra-Kay Kneen/US Coastal Guard

Osim potresa, Begich smatra da istraživačka postaja na Aljaski može kontrolirati ljudsku psihu. On kaže da budući se ljudsko tijelo većinom sastoji od vode, a molekule vode počinju titrati kad su izložene HAARP-ovu zračenje, ta radijacija može ljude učiniti neraspoloženima i vrlo agresivnima.

Popularna TV-serija X-Files posvetila je jednu od najgledanijih epizoda upravo teorijama zavjera o kontroli uma. U toj epizodi agenta Muldera otima čovjek koji je izložen pretjeranom zračenju neimenovane tajne postaje američkih vlasti. Otmičar na kraju umire zbog tog zračenja, nakon što ga agentica Scully ne uspije spasiti.

Posebnu važnost teorijama zavjera dao je bivši guverner Minnesote i bivši profesionalni hrvač Jesse Ventura. On je u svojoj emisiji optužio vlasti da kontroliraju ljudske umove zračenjem HAARP-a. Optužili su i da su vlasti nenamjerno izazvale tsunami koji je 2004. godine pogodio Indoneziju.

Posljedice tsunamija u Indoneziji | Author: Philip A. McDaniel/US Navy Philip A. McDaniel/US Navy

Nisu samo američki teoretičari uvjereni u nadnaravne sposobnosti istraživačkih postaja. Srpski filozof Velimir Abramović jedan je od vodećih teoretičara zavjera na našim prostorima. On govori da HAARP izravno utječe na vremenske prilike: "Direktna proizvodnja ciklone nad zadanom teritorijem spada u najjednostavnije HAARP operacije". U nedavnom razgovoru za makedonske medije, ustvrdio je da postoje dokazi o kontroli vremena i to na Balkan. "Sva mjerenja mojih prijatelja, koji prate HAARP, bivših vojnih stručnjaka, kao i inženjera 'Teslijanaca', koji u vikendicama imaju privatni laboratorij i prilagođene mjerne instrumente vlastite konstrukcije – pokazuju da se na Balkanu već više puta umjetno utjecalo na atmosferu, ionosferu i uopće na geofizički sustav izabranih lokaliteta na Balkanu", rekao je Abramović.

2014. godine objavljeno je da će američke vlasti završiti istraživanje u sklopu HAARP-a. Najveći dio mjernih instrumenata stavljen je u skladište sredinom te godine i otad ustanova zjapi prazna.

Antene HAARP-a | Author: Michael Kleiman/US Air Force Michael Kleiman/US Air Force

Sve to će se promijeniti iduće godine kada će sveučilište Fairbanks ponovno pokrenuti istraživanje. "Pet generatora struje smo nedavno testirali i ustanovili da su ispravni. Neke instrumente ipak ćemo trebati popraviti ili zamijeniti", izjavio je istraživač Chris Fallen. Očekuje se da će HAARP ponovno početi s radom početkom iduće godine.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.