Znanost
422 prikaza

U akvariju se izlegla prva čovječja ribica u umjetnim uvjetima

Čovječja ribica
Wikimedia Commons
Od 64 jajašaca koliko ih je izlegla ženska jedinka, u akvariju su "živa" još 22, pa postoji mogućnost da se iz još kojega izleže ličinka koja se nakon dugog procesa razvije u odraslu čovječju ribicu

U posebno zaštićenom akvariju Postojnske jame u srijedu se iz oplođenog jajašca čovječje ribice izlegla ličinka tog vodozemca koji živi u podzemnim vodama Dinarida. Prvi put u povijesti to se dogodilo u umjetnim, kotroliranim uvjetima, objavili su slovenski biolozi koji već mjesecima rade na dosad nezabilježenom projektu.

"Sve nam je bilo novo jer je čovječja ribica velika enigma s obzirom na to da živi u velikim dubinama u tami, potpuno skrivena od čovjeka", navode slovenski biolozi. Oni su od početka, kad je prije četiri mjeseca ženka odvojena od ostalih u poseban akvarij gdje je počela izbacivati jajašca, vjerovali u uspjeh.
Od 64 jajašaca koliko ih je izlegla ženska jedinka, u akvariju su "živa" još 22, pa postoji mogućnost da se iz još kojega izleže ličinka koja se nakon dugog procesa razvije u odraslu čovječju ribicu.
U prirodnim se uvjetima po nekim teorijama istraživača od 500 izleženih jaja uspješno u novu čovječju ribicu razviju samo dva primjerka. Usto, tajnovita slijepa životinjica bijele boje pari se samo jednom u deset godina, a navodno može doživjeti i stotinu.

No o svemu se malo zna jer proces razmnožavanja i leženja mladunaca nikada dosad nije zabilježen u prirodnim uvjetima niti se mogao ponoviti u umjetnima koje sada omogućava tehnogija.
Proces koji je već izazvao veliko zanimanje svjetske stručne javnosti prati se i snima infracrvenom kamerom jer je čovječja ribica vrlo osjetljiva na svjetlost. Potencijalne nove ličinke koje će se možda izleći, stručnjaci kane izdvojiti u posebne bazene, a razmišljaju i o tome na koji način riješiti problem njihova hranjenja u umjetnim uvjetima.

HINA

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.