Znanost
490 prikaza

Umjetna inteligencija otkriva depresiju putem Instagram objava

Depresija
Pixabay
Stručnjaci su razvili program koji možete otkriti depresiju analizirajući objave korisnika na Instagramu

Stručnjaci s Harvarda napravili su novi program umjetne inteligencije koji otkriva depresiju putem Instagram fotografija.

U studiji je analizirano gotovo 44.000 objava na Instagramu, a program je imao 70 posto uspjeha u otkrivanju depresije. 

Program je analizirao boje koje se nalaze na fotografijama, izraze lica, a uzimao je u obzir i koliko često korisnici objavljuju fotografije. Naime, jedan od znakova depresije može biti smanjena aktivnost na društvenim mrežama. 

Studija je zaključila i kako depresivne osobe češće objavljuju tamnije fotografije te rijetko koriste filtere na Instagramu, a ako koriste obično je to filter Inkwell. 

Rezultati studije pokazuju i da objave depresivnih osoba imaju manje 'lajkova' na Instagramu, ali više komentara. 

"Ovi rezultati pokazaju kako vizualni društveni mediji mogu pomoći u otkrivanju mentalnih bolesti", naveli su u studiji. 

No, znanstvenici upozoravaju da je ovaj program tek prvi korak u stvaranju još pouzdanijeg programa umjetne inteligencije koji će s lakoćom otkrivati depresiju. 

"Cilj nam je bio upozoriti javnost na sve veći problem depresije u svijetu. Oboljelih je mnogo, ali ne dobivaju adekvtnu pomoć", zaključio je jedan od stručnjaka koji je radio na ovom projektu.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.