Znanost
49432 prikaza

Upozorili: Pilula još opasnija nego smo mislili!

Pilule
Tim Ireland/Press Association/PIXSELL
Kao najčešća nuspojava kontracepcijske pilule navodi se rizik nastanka tromba, no nova studija otkriva još opasnosti

Iako u svijetu na stotine milijuna žena uzima oralnu kontracepciju u obliku pilula, dvojbe o njenim mogućim negativnim učincima propitkuju se već pola stoljeća.

I dok je dokazano kako pilule povećavaju rizik nastanka smrtonosnog tromba, osobito kod žena starijih od 30 godina, pušačica i kod onih s genetskom predispozicijom, ginekolozi dosta olako daju recepte mladim djevojkama i ženama. Također, pilula dokazano može štetiti jetri, zbog čega bi se redovito trebali provjeravati jetreni enzimi - barem jednom godišnje.

Rani simptomi raka VAŽNO ZNATI Znanost 7 ranih simptoma raka koje većina ignorira

No, to nije sve, barem tako pokazuje najnovije istraživanje Sveučilišta Michigan. U njoj su znanstvenici analizirali koliko oralna kontracepcija utječe na razine hormona kod žena, budući da neki od tih hormona povećavaju rizik od raka, piše Daily Mail.

Uzimanje na vlastiti rizik

Otkrili su kako pilule povećavaju izloženost etinil estradiolu, sintetičkom estrogenu snažno povezanom s nastankom raka dojke - za čak 40 posto!

- Ne želimo reći ženama da ne uzimaju pilule, jer su njihove dobrobiti poput sprečavanja neželjenih trudnoća i abortusa velike, no žene koje u obitelji imaju slučajeve karcinoma dojke ih ne bi trebale uzimati - kaže voditeljica studije, profesorica Beverly Strassmann.

Žena na pregledu kod liječnika | Author: Thinkstock Thinkstock

Studija Fred Hutchinson Centra za istraživanje raka u Seattleu otkrila je kako kontracepcijske pilule mogu povećati rizik od raka dojke za 50% u roku od godine dana uzimanja, u usporedbi sa ženama koje nikada nisu koristile kontracepcijske pilule.

Osim toga, zaključili su kako kontracepcijske pilule koje sadrže visoke doze estrogena povećavaju rizik od raka dojke za 2,7 puta, a one koje sadrže umjerene doze estrogena za 1,6 puta. Niske doze estrogena nisu povećale rizik od raka dojke.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.