Znanost
778 prikaza

'Za oplodnju im ne treba žena: Dva muškaraca mogu imati biološko dijete'

Spermiji
Pixabay
Novo istraživanje pokazalo imalo je uspješnost od 24 posto, a znanstvenici su uzbuđeni zbog ovog velikog otkrića

Znanstvenici s engleskog Sveučilišta u Bathu proveli su zanimljiv eksperiment kojim su dokazali da bi jednog dana dvojica muškaraca mogla imati biološko dijete

U studiji, objavljenoj u Nature Communications magazinu, znanstvenici ističu da u skoroj budućnosti za začeće neće biti potrebna ženska osoba

Znanstvenici su proveli test na miševima te su kemijskim procesom uspjeli uvjeriti spermije miševa da 'ulaze' u pravo jajašce. Rezultat je bio zdrav miš. Ovaj eksperiment je dokazao da je moguće doći do začeća spajanjem sperme s običnim stanicama, poput stanica kože. 

Znanstvenici su objasnili kako su zahvaljujući kemijskom procesu neoplođenu jajnu stanicu pretvorili u lažni zametak te su zatim ubrizgali spermu. Na miševima, postotak uspjeha ovog eksperimenta je 24 posto. 

"Ovo je prvi put da je netko uspio dokazati da spajanje spermija i jajašca nije jedini put do potomstva i u suprotnosti je s uvriježenim, 200 godina dugim vjerovanjem. Ovo što smo napravili mijenja baš sve. Mišje potomstvo je bilo zdravo, s normalnim životnim vijekom, a i njihova je mladunčad bila zdrava", rekao je doktor Tony Perry, jedan od znanstvenika koji je radio na ovom eksperimentu. 

Na znanstvenicima je sada da provedu detaljnija testiranja, a Perry je uvjeren kako bi u budućnosti mogli doći do otkrića  kako za oplodnju ne trebaju ni spermiji niti jajašca.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.