Znanost
50231 prikaza

Zastrašujuće: 30 g. nakon Černobila životinje su radioaktivne

Prikaz divlje svinje
Wikimedia Commons
Radioaktivno zračenje i dalje je u tlu udaljenih regija, a životinje se kontaminiraju hranom

Vlasti u češkoj upozoravaju kako su veprovi na jugozapadu te zemlje i dalje kontaminirani radijacijom koju je uzrokovala nuklearna katastrofa u Černobilu koja se dogodila prije 31 godinu. 

Naime, divlje svinje u sebi imaju toliku dozu zračenja da se i nakon tri desetljeća smatraju štetnim za jelo po zdravstvenim propisima. Koliko ogromna doza zračenja utječe na biljni i životinjski svijet nakon kobne eksplozije reaktora 1986. bila je tema istraživanja i velikog značaja za znanstvene krugove, a iako se doza radioaktivnosti u toj regiji i dalje smatra previsokom za ljude, životinjski je svijet tamo upravo zbog manjka ljudi doživio procvat.

Pogledajte posljedice černobilske katastrofe na genetske mutacije kod ljudi:

Brojni lososi, jeleni, svinje i vukovi utrostručili su svoje populacije, otkrivajući kako radijacija nije prepreka za život.

Veprovi u Češkoj, iako poprilično daleko od mjesta nesreće, ipak pokazuju kako zračenje ne nestaje te može imati posljedice na zdravlje.

- To što je životinja više, ne znači da su one zdravije ili da ih je sigurno za jesti - objašnjavaju stručnjaci. 

Pogledajte video o radiokativnim vukovima:

Prepostavlja se kako veprovi upijaju zračenje kroz hranu, odnosno gljive koje rastu u kontaminiranom tlu, zbog čega dolazi do nakupljanja cezija u tijelima životinja.

Pogledajte video o dugoročnim posljedicama nuklerane katastrofe u Černobilu na životinjama:

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Tomisantak 13:50 02.Svibanj 2017.

    Nisu li Losovi u pitanju a ne Lososi?