Znanost
6787 prikaza

Zbog čega štucamo i kako to možemo zaustaviti?

Ženi je neugodno
Thinkstock
Iako zadržavanje daha zaista funkcionira, kod nekih je problem možda ponešto kompliciranije prirode

Kao i zijevanje, štucanje je nešto što smo svi iskusili, iako tek rijetki razumiju zbog čega se ono događa.

Štucanje je "kratkotrajna kontrakcija glavnog mišića uključenog u disanje", kaže dr. Lourdes DelRosso, asistentica pedijatrije na Sveučilištu u Pennsylvaniji.

Ono što se u biti dogodi jest da se vaša dijafragma - koja se inače širi i skuplja dok dišete - odjednom brzo i refleksno skupi. Ta snaga skupljanja natjera prostor između vaših glasnica da se zatvori, što rezultira zvukom kojeg čujemo kad štucnemo.

Istodobno, ovo zatezanje može povećati negativan tlak koji pomaže u istjerivanju zraka koji je zaostao u vašim crijevima, dok simultano ono što ste progutali šalje sve dublje niz grlo - prema želucu, objašnjava DelRosso.

Sve ovo ima smisla kad pomislite na to koje radnje obično prethode štucanju. Prebrzo jedenje, žvakanje žvakaće i pijuckanje gaziranih pića su ponašanja koja mogu nagurati višak zraka u grlo - gdje on ne pripada.

DelRosso napominje da na refleks štucanja djelomično utječe i autonomni živčani sustav, koji kontrolira samovoljne tjelesne funkcije poput krvnog tlaka i izlučivanje sline. 

Uobičajeno je da štucanje traje između nekoliko minuta i sati, ali to nije uvijek slučaj.

2013. godine DelRosso je s kolegama objavila rad na temelju jednog slučaja koji se ticao 60-godišnjeg muškarca koji je neprestano štucao godinu dana. Iako je to neuobičajeno, takvi slučajevi "štucanja čijem se uzroku ne može ući u trag" - koje traje dulje od mjesec dana - pojave se svako malo u povijesti. Češće se pak pojavljuje "uporno štucanje" koje traje dulje od 48 sati, ali manje od mjesec dana.

Kod običnog štucnja, DelRosso tvrdi da može pomoći povećanje količine tlaka zraka u grlu. A to ćete postići tako da zadržite dah. No isto tako stvarno može pomoći i to da vas netko preplaši ili da dišete u papirnatu vrećicu.

Kako biste pak spriječili pojavu štucanja, jedite ležernijim tempom, nemojte piti gazirana pića i izbacite žvakaće gume iz života. Uz to, budite svjesni da alkohol i lijekovi također mogu potaknuti štucanje, piše Time.

Ako pak štucate dulje od dva dana, potražite liječničku pomoć, jer bi se iza toga mogao kriti dublji problem, kao što je refluks, određene vrste bruha i tumori povezani s mozgom ili prsima, kao i moždani udar ili meningitis. 

Uz to, dugotrajno štucanje češće pogađa ljude u uznapredovalim fazama karcinoma

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.