Znanost
62071 prikaza

Zbunjeni znanstvenici: Nešto se čudno događa s pticama!

Pula: Galebovi uživaju u jutarnjem suncu
Dusko Marusic (PIXSELL)
Broj ptica pada na globalnoj razini, a rezultati istraživanja šokirali su znanstvenike i organizacije za očuvanje okoliša

Nebo se prazni, a to nije samo poetska slika - već činjenica, barem nebo u Sjevernoj Americi. Naime, broj ptica u SAD-u i Kanadi smanjio se za 29 posto od 1970., objavili su znanstvenici, ističući kako je tamo danas 2,9 milijardi manje ptica nego prije 50 godina.

Analiza objavljena u časopisu Science najopsežniji je i najambiciozniji pokušaj da se sazna što se događa s ptičjom populacijom. Rezultati su šokirali istraživače i organizacije za očuvanje okoliša te biljnih i životinjskih vrsta, piše The Times

- Gledamo krizu koja je u punom jeku - rekao je David Yarnold, predsjednik i izvršni direktor Nacionalnog društva Audubon.

Crvendać | Author: Pinterest Pinterest

Stručnjaci već duže vrijeme znaju kako su neke vrste ptica postale osjetljive na izumiranje. No, nova studija, koja se temelji na širokom istraživanju s više od 500 vrsta, otkriva velike gubitke čak i među tradicionalno brojnim pticama kao što su crvendaći i vrapci.

Što ubija ptice?

Uobičajene vrste ptica ključne su za ekosustave, suzbijanje štetočina, oprašivanje cvijeća, širenje sjemena i obnavljanje šuma. Kad ove ptice nestanu, njihova nekadašnja staništa ne ostaju ista. 

Najveća zmija na svijetu Titanoboa VRATIT ĆE SE Znanost Jela krokodile: Kako je i zašto nestala najveća zmija svijeta?

- Ljudi brinu kad nestane orlovi ili druge vrste poznate zbog svoje veličine ili simbolike, no realno nestanak vrabaca ima veći utjecaj na okoliš, a zbog tog ne brinemo - rekla je Hillary Young, biologinja za očuvanje na Sveučilištu iz Kalifornije.

Tim istraživača sa sveučilišta, vladinih agencija i neprofitnih organizacija surađivao je na novom istraživanju koje je kombiniralo stare i nove metode brojanja ptica. 

U novoj studiji, istraživači su se okrenuli tim istraživanjima kako bi procijenili populaciju 529 vrsta u razdoblju od 2006. do 2015. godine. Te procjene uključuju 76 posto svih vrsta ptica u Sjedinjenim Državama i Kanadi, ali predstavljaju gotovo cjelokupnu populaciju ptica. Zatim su istraživači koristili zapise o promatranju ptica kako bi procijenili populaciju svake vrste od 1970., najranije godine za koju postoje konkretni podaci.

Dok su neke vrste rasle, ustanovili su istraživači, većina je opadala - često ogromnim brojem.

Crni Kos | Author: Wikipedia Wikipedia

Među najteže pogođenim skupinama je vrsta vatroglavi kraljić, čiji je broj pao za 617 milijuna, dok je populacija kosa manja za 440 milijuna.

Slično se događa i u Europi

Doktor Rosenberg rekao je da je iznenađen raširenošću pada broja ptica. Europa doživljava sličan gubitak ptica, također među uobičajenim vrstama, rekao je dr. Gaston sa Sveučilišta u Exeteru. "Brojevi su općenito usporedivi", rekao je.

Nova studija nije zamišljena kako bi se utvrdilo zašto ptice nestaju, ali rezultati - kao i ranija istraživanja - upućuju na neke vjerojatne krivce, rekao je dr. Rosenberg.

Pesticidi . ilustracija | Author: Ilustracija/Jan Sochor/DPA/PIXSELL Ilustracija/Jan Sochor/DPA/PIXSELL

Znanstvenici vjeruju kako su ptice "desetkovane" gubitkom staništa ptica, što podrazumijeva isušivanje močvarnih područja, krčenja šuma i slično. Osim toga, moderna poljoprivreda i njeni pesticidi , osobito neonikotinoidi otežavaju pticama hranjenje i debljanje.

- Ptice premale tjelesne težine ne mogu dugo letjeti, ne mogu migrirati pa umiru - istaknuli su znanstvenici. 

 • Važna obavijest
  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • Avatar maks20022
  maks20022 19:57 07.Ožujak 2020.

  Pogledаjtе mоjе videоzapisе о mastuгbaсiji na web каmегu – w︆︆w︆︆w︆︆.︆︆f︆︆ck69︆︆.︆︆site

 • BESTpartizan 09:39 23.Listopad 2019.

  ptice ce nestati i pčele onda i ljudi.

 • crazy.dictator 09:27 23.Listopad 2019.

  izumiru pcele, izumiru ptice. kazu znastvenici da je broj zivih spermatozoida kod"zapadnih"muskaraca smanjen za 50% i da ce do 2050 pasti na nulu (ako nastavi ovim tempom). stvarno"radosne"vijesti, izgleda da nam se polako ali sigurno primice kraj