Znanost
2501 prikaza

Žive u gradu pod čijim temeljima se rađa vulkan

Eurpcija vulkana s munjama
BigPictures/PIXSELL
Tlo površine Cresa stalno podrhtava i od početka stoljeća podiglo se za pola metra

Već nekoliko godina stanovnicima novozelandskog gradića Matate nije jasno zašto se od 2005. njihov gradić stalno trese. Daleko od toga da bi itko od njih 642 poginuo tijekom podrhtavanja tla, ali je već godinama jasno da se nešto svakako događa. Science Advances je napokon objavio istraživanje geologa koji su otkrili da se ispod njihovog grada na sjeveru zemlje prema površini probija vulkan.

Grad je počeo podrhtavati prije devet godina. Posebno se često tresao i 2007., kada su se zanjihali na valovima potresa magnitude 4,2 stupnjeva, kao i 2009. Ostatak vremena podrhtavanje i nije bilo nešto posebno značajno. Međutim, ispostavilo se da se tlo na kojem gradić leži mjesečno podiže za po jedan milimetar te da je mjehur koji ispod njih bubri tlo na nekim mjestima podigao za pola metra.

Posljednji podaci pokazuju da ispod temelja grada gadno kuha, a satelitska mjerenja uočila su da je površina tla koja se podiže otprilike jednaka površini hrvatskog otoka Cresa.

10 kilometara ispod površine stvorila se nakupina magme zapremine devet milijardi litara, koja se nastoji probiti kroz koru. Razlog je razmicanje pacifičke i australske tektonske ploče na tom mjestu, a ako se nešto o Novom Zelandu da naučiti iz prošlosti, to je da na njegova dva otoka vulkan nije nimalo neobična pojava.

Južno od gradića nalaze se već vulkani Mount Ruapehu, Mount Tarawera i Mount Ngauruhoe, a sjeverno vulkanski otok White Island. Uz to, prije 26.000 godina na mjestu današnjeg jezera Taupo eksplodirao je vulkan koji je izbljuvao magme i u zrak izbacio pepela 1200 puta više nego erupcija na Svetoj Heleni, treća najsilovitija u 20. stoljeću. Otada na Zemlji nije bilo razornije erupcije.

Geolozi smatraju da vulkan ispod Matate ovako može rasti možda i nekoliko stotina godina, ali isto tako nitko ne bi stavio ruku u vatru da se magma neće uskoro stati probijati kroz Zemljinu koru sve brže.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.