Znanost
1643 prikaza

Spremni smo: Geolozi sad mogu predvidjeti erupciju supervulkana

El Salvador: Erupcija vulkana Chaparrastique
DPA/PIXSELL
Znanstvenici istraživanje temelje na stvaranju i obliku minerala kvarca koji su našli u svim katastrofama

Razvili smo nekoliko tehnika promatranja stanja vulkana koje zovemo “čuvari vremena”. Jedna od njih je geobrzinometar kojim mjerimo koliko brzo se razvijaju bazeni puni plinova i magme. Zasad možemo predvidjeti gdje će doći do supererupcije barem 500 godina prije katastrofe, rekao je Guilherme Gualda, geolog Sveučilišta Vanderbilt za Daily Mail. 

Ta se tehnika temelji na proučavanju kristala kvarca, minerala koji nastaje ondje gdje ima jako mnogo magme. 

Pregledavaju ih rendgenima i traže postoje li u njima rupe koje se stvorila magma. Što je rupa veća, veća je i vjerojatnost za supererupciju. 

Njegova grupa znanstvenika svoje otkriće temelji na istraživanjima nekoliko velikih vulkanskih katastrofa. 

Vulkani su tad izbacili 100 puta više plinova, magme i kamenja na površinu Zemlje. Stvorili su velike oblake dima kojima su prekrili cijele kontinente i doveli do velikog pomora biljaka i životinja. 

Posljednja takva bila je prije 27.000 godina na Novom Zelandu kad je eksplodirao vulkan Taupo. Istraživanja temelje i na istraživanju supeerupcija vulkana u američkom nacionalnom parku Yellowstone.

"Trenutačno znamo da bazen lave ispod parka nije dovoljno velik da bi generirao toliko jaku erupciju. Jednom kad dođe do maksimuma, imat ćemo samo nekoliko stotina godina da se pripremimo za njega i preselimo ljude, biljke i životinje", kazao je Gualda.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.