Znanost
758 prikaza

Život bez vode? Znanstvenici tvrde – moguće je!

Titan
NASA
Cilj istraživanja je kako bi se dokazalo da je na planetama izvan sunčevog sustava moguć život iako na njima nema vode

Za život kakvog znamo potrebna nam je voda, ali je li moguće u okruženju bez vode stvoriti život kakvog možda ne znamo? Znanstvenici kažu da je to teoretski moguće i to na mjestu koje nam je blizu kao Titan, Saturnovog sunca koji ima more koje sadrži ugljik dioksid umjesto vode.

Titan | Author: NASA NASA

Znanstvenici sveučilišta Cornell kažu kako bi ta kemikalija čija je baza dušik mogla pomoći pri stvaranju vrsta membrana, koje su pogodne za stanični život  poput onog na Zemlji, donosi NBC.

Troje znanstvenika koji su se bavili ovim proučavanjem u Science Advances su predstavili rad koji se bavi teoretskim postojanjem "azotosoma", staničnim membranama koje se sastoje od dušika, ugljika i ugljik dioksida. Najobećavajući dio je akrilonitril, tekuća tvar koja je otkrivena u Titanovoj atmosferi.

Titan | Author: NASA NASA

Cilj istraživanja je kako bi se dokazalo da je na planetama izvan sunčevog sustava moguć život iako na njima nema vode. Tim je teoretizirao oko stanične membrane koja bi bila sastavljena od malih organskih spojeva i sposobna funkcionirati u okolini tekućeg metana na temperaturi 292 stupnja iznad nule. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.