Znanost
1866 prikaza

Zlato je tek 16., a ovo je 19 najskupljih stvari na svijetu!

Bogati Bliski istok
Thinkstock
Vrijednost u novcu neke tvari najčešće određuje rijetkost materijala, ali i njegova svrha. Među najskuplje spadaju dijamanti, plutoniji, kalifornij 252 i antimaterija, a zlato je tek na 16. mjestu

Za mnoge najveću materijalnu vrijednost predstavlja novac, no postoje neke stvari na svijetu koje nose vrijednost sami po sebi. Od hrane do krema i dragog kamenja, donosimo vam listu 19 najskupljih stvari na svijetu.

19. Bijeli tartuf
Njegova se cijena kreće od 30 kuna po gramu. Ova se gljiva najčešće riba u listiće i stavlja na tjesteninu, odrezak, jaja i rižoto, a čestu su i mješavine s uljem koje se mogu kombinirati u raznim jelima.

18. Šafran
Ovaj začin košta oko 70 kuna po gramu. Osim kao dodatak jelima, ova se biljka koristi za razne ljekovite pripravke, a navodno pomaže kod niza zdravstvenih stanja - od depresije do regulacije hormona, piše Business Insider.

17. Iranski beluga kavijar
Cijena ovog kavijara kreće se od oko 220 kuna po gramu. Ova skupocjena riblja jaja jedu se hladna i u malim zalogajima kao predjelo na neslanim krekerima ili kruhu.

16.  Zlato
Cijena grama ovog plemenitog metala iznosi oko 250 kuna po gramu, a ocjenjuje se po njegovoj čistoći. Najčešće se koristi za izradu nakita i ukrasnih predmeta, a kroz ljudsku je povijest često služilo i kao zasebna valuta. Osim toga, ovaj metal ima primjenu u električnoj vodljivosti i otpornosti na koroziju.

15. Rodij
Ovaj kemijski element i ujedno prijelazni metal koji pripada skupini platinastih metala košta oko 280 kuna po gramu. Ovaj se metal u prirodi nalazi čak 1000 puta rjeđe od zlata, a najčešće se u leguri s platinom i paladijom koristi u industriji. 

14. Platina
Ovaj se vrijedni materijal naziva još i malo srebro, a na Zemlji je vrlo rijedak materijal. Košta oko 300 kuna po gramu, a koristi se u raznim industrijama, od nje se izrađuje nakit, a i sastavni je dio brojnih vrsta kemoterapije.

13. Rog nosoroga
Ovaj nevjerojatno čvrsti rog životinje u Aziji je vrlo cijenjena roba, a gram košta oko 350 kuna. Vjeruje se kako samljeveni rog nosoroga ima brojna ljekovita svojstva, kao i da može izliječiti rak.

12. Crème de la Mer
Ova nevjerojatno skupa krema doseže cijenu od oko 440 kuna po gramu. Izum je znanstvenika iz NASA-e, Maxa Hubera. koji je navodno uz dodatak morskih algi stvorio kremu koja liječi opekline, uklanja znakove starenja i gotovo da briše bore.

11. Heroin
Ova droga u svom čistom obliku, odnosno vrhunske kvalitete košta oko 680 kuna po gramu. Taj se opijat unosi injekcijom, ušmrkava ili puši. Proizvodi se iz opijuma, odnosno maka.

10. Metamfetamin
Ova sintetička droga u svom najčišćem obliku košta oko 750 kuna po gramu. Vrlo brzo stvara ovisnost, a kod korisnika nakon uzimanja izaziva osjećaj euforije.

9. Kokain
Još jedna droga na popisu najskupljih stvari na svijetu je kokain. Ako dolazi u čistom obliku, postiže cijenu od oko 3500 kuna po gramu.

8. LSD
Još nismo gotovi s drogama, a ona najskuplja je LSD u kristalnoj formi. Cijena mu iznosi oko 18.000 kuna po gramu, a bio je najpopularniji tijekom 1970-ih. Specifičan je po halucinacijama koje izaziva.

7. Plutonij 
Ovaj radioaktivni element koristi se za izradu nuklearnih bojnih glava, ali i kao gorivo za pogon svemirskih letova te u industriji. Pretvorbom proizvodi ogromnu energiju, a cijena mu je oko 25.000 kuna po gramu.

6. Tafeit
Ovaj je dragi kamen u intenzivnoj ljubičastoj boji, a otkriven je 1945. g. Iako je iznimno čvrst i trajan, nema nikakvu drugu funkciju osim u izradi nakita. Košta oko 125 tisuća kuna po gramu.

 5. Tricijum
Ovaj prirodni izotop vodika koristi se  kao marker u biologiji, kemiji i medicini, ali i za osvjetljivanje raznih natpisa na kazalištima, kinima i uredima. Košta oko 185 tisuća kuna po gramu.

4. Dijamant
Najbolji prijatelj svake žene, ovaj dragi i skupocjeni kamen košta oko 400 tisuća dolara po gramu. Osim za izradu nakita, koristi se u industriji za izradu noževa, bušilica i finih mehanizama, kao i u medicini.

3. Painit
Ovaj vrlo rijedak mineral je i skupocjeni dragi kamen, a cijena grama iznosi oko 18 milijuna kuna.

2. Kalifornij 252
Ovaj radioaktivni kemijski element druga je najskuplja tvar na svijetu. Koristi se u uređajima koji trebaju otkriti slojeve nafte i vode u naftnim bušotinama. Cijena grama iznosi oko 170 milijuna kuna.

1. Antimaterija
Ovu materiju čine elementarne čestice koje su po svojim osobinama suprotne od klasičnih čestica, a njeno postojanje je prvi otkrio Paul Dirac otkrićem pozitrona. Antimaterija ima sposobnost oslobađanja ogromnih količina energije, koje mogu poslužiti za što god - pa i gorivo za svemirske brodove u budućnosti. Procjenjuje se da cijena grama iznosi oko 600 trilijuna kuna (trilijun iznosi vrijednost tisuću milijardi).

 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.