Ministri, liječnici... Popis klijenata Pančinih djevojaka

Marko Prpić/PIXSELL
'Brkićevo curenje' o istrazi iz 2011.: Klijenti protitutki dva šefa stranaka, nekoliko gradskih lidera, liječnici, suci...
Vidi originalni članak

Svi su karali, a visi samo Pančo... Tako je trebao glasiti naslov neobjavljene knjige koja je trebala sažeti životnu tragediju Nebojše Perunovića Panče, bivšeg profesionalnog masera, koji je posredovao u zabavama hrvatske političke elite podvodeći im skupo plaćene djevojke. Perunović se našao u srcu eksplozivnog seks-skandala koji je 2011. godine potresao političku scenu, ali je munjevitom brzinom lokaliziran i gurnut pod tepih, gdje je i ostao sve do Nacionalova otkrića, prema kojemu je Milijan Brkić praćenim osobama dojavljivao da se nalaze pod policijskim nadzorom.

Dokumenti Elitna prostitucija: Kako je Brkić upleten u tešku aferu?

Potpredsjednik Sabora našao se pred serijom teških optužbi: sumnjiči ga se da je, kao zamjenik ravnatelja policije, upozoravao osobe koje se bave prostitucijom da ih policija prati i prisluškuje im telefon. Njegov kum Blaž Curić dojavio je krivotvoritelju Franji Vargi da je "pod mjerama" i da mu prijeti uhićenje pa da uništi dokaze, a Curić je "bio Brkićeva sjena, čovjek od povjerenja, nije se odvajao od njega i radio mu je sve što bi mu Brkić naredio", kaže zajednički poznanik.

Izvori Expressa idu i dalje. Razgovarali smo s jednim sugovornikom izvrsno upućenim u stranački život HDZ-a koji nam je rekao da mu je "smiješno kako se svi u stranci sad prave pomalo ludim vezano za Brkića te njegov pristup policijskim dosjeima i sigurnosnom sustavu, a svi znaju da je on mogao provjeriti što god je trebalo", pa nastavlja:

"I to se koristilo. Blaž Curić je bio veza prema Brkiću. Trebalo je samo dogovoriti što je potrebno i provjere su stizale u roku od jednog dana, čak i kad HDZ nije bio na vlasti, a pogotovo sad kad jeste. Za bilo koju osobu. To traje godinama. Svjedoči da je i sam jednom koristio takvu uslugu... Usluge koje su pribavljali Pančo i Sara Sikirić bile su drugačije vrste. Pančo je sa Sarom Sikirić organizirao mrežu call-girls, čije je usluge koristio "le tout Zagreb".

Usluge njegovih djevojaka koristili su dva čelnika HDZ-a, oba ministri, jedan gradski čelnik, jedan poznati liječnik, čak i jedan sudac", kažu naši izvori, oslanjajući se na opsežni fajl u kojemu se nalaze iskazi svjedoka, fotografije, prepisi SMS-ova i drugi materijali. Sudac (podaci poznati redakciji) je Panči, u panici, nakon privođenja rekao: "Mene ne spominji, molim te".

S obzirom na to da je riječ o sedam godina starim događajima, nije loše podsjetiti na širu sliku. Nakon izbijanja seks-afere, u javnosti se počelo pričati o imenima ljudi koji su koristili usluge prostitutki. Bila su tu dva HDZ-ova čelnika - oba u jednoj fazi života ministri - jedan važan zagrebački gradski političar, glasoviti liječnik, još poznatiji košarkaš, poznati sudac... Oko Panča je formirana i "Velika koalicija" korisnika njegovih usluga - bilo je tu i SDP-ovaca, ali s gradske razine.

Bilo je posve jasno da će javnost biti silno zainteresirana za aferu, jer su političari uhvaćeni spuštenih hlača, čak i doslovce. Svi su nagađali o imenima koja su bila javna tajna. No uskoro je postalo jasno da afera naglo jenjava - bilo je očito da je netko, silno moćan, izvršio pritisak da se skandal gurne pod tepih. Urota zataškavanja uskoro je poprimila šire dimenzije - suđenje je održano u ekspresnom roku, iz procesa je isključena javnost, a presuda objavljena usred kolovoza (!) što je standardna hrvatska špranca kad se želi progurati bilo koja odluka koja treba ostati daleko od fokusa javnosti.

Bivši ministar Kad će USKOK zaskočiti Brkića i Karamarka?

Tko će se usred feragosta baviti politikom, pa čak i ako je riječ o seks-aferi... Usporedbe radi, benigan slučaj Saucha još nije došao do suda, Sanader je na jedan proces čekao deset godina, dok Anto Nobilo procjenuje da bi suđenje Todoriću moglo trajati desetljeće i dulje. Ta dva predmeta su, naravno, kompleksnija od Sauchina, ali brzina kojom je seks-skandal dobio pravosudni epilog sve govori. Sve je, očito, bilo pomno izrežirano.

Nebojša Perunović Pančo i Sara Sikirić priznali su krivnju. Pančo je dobio dvije godine zatvora, uvjetno pet, uz obavezu vaćanja protupravne imovinske koristi od 100.000 kuna, dok je Sara Sikirić dobila šest mjeseci zatvora, uvjetno dvije godine. Njoj je oduzeto 25.500 kuna.

"Pančo je propao. Sin mu je pobjegao iz zemlje, on je ekonomski uništen, samo mu je, donedavno, pomagao jedan od političara s kojima je 'surađivao'. Posao je organizirala Sara. Ona je došla jednom od svjedoka u procesu na liječnički pregled. On je taj pregled obavio, no umjesto naplaćivanja usluge, on joj je to naplatio 'u naturi'. Oboje su bili zadovoljni međusobno pruženim uslugama, pa su se nastavili družiti. Jedom su se našli u hotelu Panorama, a drugi put u privatnom stanu na Kajzerici. Ona mu je jednom, kao nagradu, dovela još jednu djevojku...", kaže nam izvor upućen u spis.

Fajl u kojemu je taj predmet je, kaže naš izvor, čudesan.

"U njemu imate bezbroj fotografija iz mobitela tih djevojaka i njihovih klijenata, dosta su toga slikali. Fotografije Sare Sikirić su fantastične, ona je stvarno bila bomba. Tamo je i fotografija Milijana Brkića..."

U dokumentu o policijskoj istrazi provedenoj zbog sumnje da netko dojavljuje praćenim osobama da su pod mjerama navodi se kako je Milijan Brkić čovjek koji je dojavio važnom čovjeku u lancu kako se ona i Marika K. nalaze pod mjerama, pa je ona iste večeri potražila detaljnije podatke o Brkiću na internetu, a onda spremila njegovu sliku u mobitel. Brkić je, kako se vidi iz policijskih dokumenata koje je objavio Nacional, uložio ozbiljan trud u opstrukciju ove priče, no u pomoć je pozvana policija iz Rijeke, u kojoj nije bilo krtica, pa je stvar nekako finalizirana na sudu.

No očito je da su, osim Brkića, u guranju afere pod tepih sudjelovali i drugi moćni igrači iz politike i pravosuđa.

"Ne bih bio baš jako siguran da je Karamarko štitio Brkića", kaže nam izvor koji je nekoć bio pri vrhu policije, pa dodaje:

"Možda je Brkić štitio Karamarka..."

Povjerenje? Otkrivamo: Istrage propadaju zbog pokvarenih murjaka

Kako god bilo, potpredsjednik Sabora i važan čovjek hrvatske politke, Milijan Brkić, koji je uz Šeksa "rukopoložio" Andreja Plenkovića na vrh HDZ-a, u problemima je do guše. No on je kao mačka, ima sedam života, a dosad je potrošio tek četiri, pet, kaže naš sugovornik, pa nabraja kako se Brkić kao policajac nije proslavio. Vjerujući silovatelju Draganu Paravinji, isušio je cijelo Brljansko jezero, u kojemu, naravno, nije našao truplo djevojke. Silovatelj ga je povukao za nos.

Preživio je i aferu "kompilirane diplome" - 70-postotnog plagijata, zbog čega bi mu politička karijera bilo gdje na zapadu iste sekunde postala bivša. Preživio je i Karamarkovo lansiranje među kandidate za ministre - što je bio "poljubac smrti" bivših prijatelja, koje zajednička nevolja sad možda opet zbliži. Preživio je i Karlovačku banku, i poslovne prostore svojega brata i niz drugih stvari.

"Mislim da se Brkić već dogovorio s Plenkovićem", kaže spomenuti sugovornik iz MUP-a pa objašnjava:

"On je njima najkorisniji ovakav. Na koljenima je, ništa ne može, ne može voditi pobunu, a bolje im je imati njega kao vođu tako pacificirane stranačke desnice, nego nekog novog, tko bi im mogao biti opasniji..."

Afera SMS ima, dakako, više krakova. Pokazalo se da je lažnim SMS-ovima ucjenjivana jedna zagrebačka političarka, koja se nakon njih povukla iz politike. Vlaho Orepić je rekao da je bio pod pritiscima Karamarka i Brkića, ali i da je bio pod drugim mjerama paraobavještajnog podzemlja, kojima je bila izložena i njegova okolina. Afera SMS počela je s Mamićem i Todorićem, pa je upitno tko je bio mastermind te operacije.

Tko je Franji Vargi sastavljao poruke? Taj informatičar nije posjedovao specifična znanja nužna za krivotvorenje elektroničke korespondencije za koju mu je Zdravko Mamić platio čak 500.000 kuna, a slična je prepiska dostavljena i Ivici Todoriću, koji je bio mudriji pa ju je ipak dao na provjeru. Te operacije nisu vjerojatno smišljali ni Varga ni Brkić.

Djevojke koje su radile za Panču, kao i on sam, nisu više u javnosti.

Dio djevojaka koje su "pružale usluge" završio je u Beogradu, neke su se posvetile vjeri, a treće su otišle u anonimnost.

Uskoro su cijelu aferu prekrili snjegovi, ružmarin i šaš, a onda je Milijan Brkić izbio u prvi plan kao čovjek koji je dojavljivao detalje tajnih izvida.

Nebojša Perunović Pančo podvodio je najmanje deset djevojaka. Seksualne usluge pružale su i u njegovu salonu. Nije prestao s podvođenjem iako je imao informaciju da se nad njime provodi kriminalistička obrada, nego je drsko nastavio sa svojim aktivnostima jer je znao za policijsku zaštitu.

Nebojša Perunović, koji je uz nadimak Pančo bio poznat i kao Debeli, u svojem je iskazu rekao da je vlasnik salona za masažu Pancho Sport Club koji se nalazi u Domu sportova. Na taj je način - stoji u spisu - upoznao je ljude različitih profila koji su dolazili u klub, pa je tako tu bilo i mladih, lijepih djevojaka koje sudjeluju u javnom životu, tzv. celebrityja.

Priča o njemu Dosje Vaso: Pučevi u stranci i noževi u leđa

"S obzirom na tako široki krug poznanstava, počeo sam se baviti angažiranjem atraktivnih djevojaka za sudjelovanje na različitim javnim ili privatnim događanjima u Zagrebu, i to na način da bih spajao tražitelja usluge s djevojkama, uputivši ih da se dalje sami dogovore", rekao je Pančo, pa nastavio opisivati genezu problema zbog kojeg se našao na sudu.

Njegova priča zvuči nevino, samo je pomagao ljudima da se zbliže, nikad za novac, a katkad bi dobio čokoladicu.

"Marika Kiprijanovski me upoznala sa Sarom Sikirić koja je počela dolaziti u klub. Besplatno sam joj davao solarij, a kroz kontakte sa mnom ona se interesirala tko bi joj mogao operirati grudi. Dao sam joj brojeve nekih zagrebačkih liječnika koji se time bave, a meni nije poznato je li se bavila prostitucijom. Na solarij i masažu u klub je dolazila i Simona Gotovac. To sam joj davao besplatno jer sam se nadao da će me promovirati, a preko nje sam upoznao njezinu menadžericu i prijateljicu Josipu. Imam prijatelja Matu, kojemu ne znam prezime. On me je u rujnu 2010. zamolio da mu pošaljem na jednu proslavu u Split u marinu kraj hotela Lav lijepe djevojke koje bi tome prisustvovale. Pitao sam Simonu Gotovac je li zainteresirana jer se radilo o proslavi povodom prodaje nekog igrača nogometa. Kad je pristala, rekao sam Mati da je kontakrira i dao mu broj. Na tu proslavu su išle i Marika, kao i Josipa, pri čemu je Simonu samo interesiralo hoće li tamo biti novinari, dok ja nisam dogovarao seksualne usluge niti novčanu naknadu."

"(...) Tonija Kukoča, košarkaša, poznajem iz vremena kad sam bio maser reprezentacije Jugoslavije, ali nikad nisam s njim razgovarao niti je on tražio da mu organiziram nekakav seksualni odnos" rekao je Pančo, pa nastavio:

Nastavak na sljedećoj stranici...

"(...) Poznajem Milana P. koji ima trgovinu proizvodima S... On me jednom tražio da ga spojim sa Simonom Gotovac radi promocije njegovih proizvoda pa sam mu dao njezin broj i rekao mu da se dalje sve sami dogovore. Ja sam također poznavao i Simonu Gotovac, koja me u to vrijeme obavijestila da joj treba sponzor za CD pa sam na više strana pitao razne osobe bi li joj htjeli pomoći. Nije mi poznato je li bila u seksualnoj vezi s Milanom P., ali takvo što nisam dogovarao. Poznajem liječnika D. D., koji me je u ožujku ove godine nazvao i pitao znam li neke hostese koje bi došle na medicinski seminar u hotelu Adriatic. Čak je tražio da znaju engleski. Dao sam mu broj Sare Sikirić, pri čemu ne znam jesu li se nešto dogovorili, ali ni u ovom slučaju nisam dogovarao neke seksualne usluge. Z. Š. poznajem, ali se u vezi tog seminara s njim nisam uopće čuo. Od mene nitko nikad nije izričito tražio da organiziram seksualne usluge za novac. Od Simone Gotovac sam jednom zgodom dobio na poklon parfem i bombonijeru, to je bila zahvala što sam joj našao neku 'gažu', gdje je prisustvovala na nekom otvorenju, ali nikad nisam dobio nekakvu novčanu nagradu za to što sam povezivao osobe koje bi to od mene tražile s ovim djevojkama radi njihova prisustvovanja društvenim događanjima u Zagrebu ili Hrvatskoj. Ja se nikad nisam bavio, kao redovitom djelatnošću, u svojoj tvrtki pronalaženjem angažmana za hostese. Jednostavno sam te djevojke znao preporučiti poznanicima iz širokog spektra poznanstava. Čokoladu i parfem od Simone sam dobio kad se vratila iz Amerike, to mi je tamo kupila. U društvu sa Sarom u solarij je dolazila djevojka pod imenom Izabela, sjećam se da je jednom zgodom bila u klubu na nekoj proslavi. Ja nisam smatrao da radim bilo što protuzakonito pa se zbog toga nisam ni bojao policije."

Put u povijest Vasinu sudbinu u ovom ratu odlučit će samo jedan broj

Priča je, međutim, izgledala drugačije od ove njegove varijante "Heidi". Simona Gotovac je u istrazi ispričala detalje o suradnji s policajcem Mislavom Merkašem, kojeg je upoznala kad je zbog provale u stan pozvana u policiju u Heinzelovu. Tu nije bilo čokoladica i bombonijera. Merkaš ju je pitao "buba li se za novac", nakon čega su se nastavili družiti. Simona ga je znala pitati prisluškuje li je policija, što je policajac zanijekao, ali ju je upozorio da ne brblja svašta na telefon. Nju je Merkaš upozorio da je Nebojša Perunović Pančo pod nadzorom.

"Rekao mi je da bi bilo bolje da se maknem od njega jer je čuo da me nudi po gradu za prostituciju, da Panču prate i prisluškuju, pa je bolje da se maknem jer će inače biti problema", rekla je Simona. Dodala je da je potom nazvala Panču te mu rekla da je pusti na miru i da je više ne naziva. Ali on joj je, međutim, došao u stan.

"Rekla sam mu da ne želim s njim razgovarati, da ga prate i prisluškuju te da s tim ne želim imati veze..."

Sara Sikirić je, stoji u spisu, Mariku Tomljanović Kiprijanovski upoznala u svibnju 2009. godine u jednom klubu u Zagrebu. Kad su se ponovno srele u rujnu 2010. godine, pozvala ju je da ide s njom kod njezina prijatelja u solarij gdje mogu dobiti besplatan tretman. Marika ju je odvela u solarij Pancho u Domu sportova. To je bilo u listopadu.

Nakon tretmana, dok se oblačila, u garderobu je ušao za njom tad nepoznati muškarac (kasnije ga je upoznala, riječ je o Nebojši), tražio je broj mobitela i počeo joj pokazivati golišave fotografije djevojaka na mobitelu. Marika joj je rekla da je to njezin prijatelj kod kojega često dolazi na solarij i da ima dobrostojeće prijatelje s kojima je može upoznati. Nekoliko dana nakon toga bila je s Marikom i prijateljicom u nekom restoranu na Trešnjevci. Marika ju je upoznala s čovjekom pod imenom Zoran.

Nakon nekoliko dana rekla joj je da Zoran želi seks s njom i da će joj za to platiti 500 eura. Našli su se u njegovu stanu u Utrinama kraj tržnice, gdje su imali spolni odnos, za što joj je platio dogovoreni iznos umanjen za 1000 kuna, a možda je bilo i 100 eura, ne sjeća se. Nazvala je Mariku i rekla da to nije u redu, nakon čega se ona našla s njim i on joj je dao ostatak novca. Nakon nekoliko dana našla se ponovno s Marikom. Rekla joj je da je došao neki čovjek iz Dubrovnika i da se trebaju naći s njim u Westinu.

On je te večeri otišao u sobu s Marikom, a ona je otišla s Nebojšom do kafića na Trešnjevci, gdje su razgovarali i razmijenili brojeve. Marika joj je kasnije rekla kako je od čovjeka iz Dubrovnika dobila 600 eura. Sutradan ju je nazvao Pancho. Dogovorili su se da će otići do Westina i seksati se s čovjekom iz Dubrovnika, za što će dobiti 500 eura. Muškarac joj je platio i pitao je koliko mora dati Nebojši, na što je ona rekla da ne zna jer joj je to prvi put. Pancho ju je dočekao ispred hotela i tražio 100 ili 200 eura, što mu je ona i dala, ne sjeća se više točno...

Imovinska kartica Krediti, dionice, pozajmice: Sve tajne Vasine imovine

U svim kasnijim slučajevima, kad bi se nalazila s Nebojšinim "prijateljima", davala mu je dio novca. Do ožujka ove godine angažirao ju je desetak puta, za što je dobila od 2000 do 4000 kuna, a Panchi bi predavala između 20 i 30 posto. Nekih od njih se sjeća pod imenima Vlado iz Karlovca, Miro iz Zagreba, Andrej iz Zagreba, Danko zvani Čana, Ivan zvani Čopo iz Zagreba, doktor M. i Dalibor. Što se tiče Vlade iz Karlovca, prema dogovoru, našli su se u hotelu Panorama, za što je dobila 500 eura.

Vlado joj je tad rekao da ne da novac Panchi jer se dan ranije našao s Marikom, no nije bio zadovoljan. Na neke susrete, većinu njih, odlazila je sama, no nekad je išla i s djevojkama koje zna po imenu Izabela Popović, Larisa Svjetličić, Jasmina iz Sarajeva koja živi na Trešnjevci s Marikom...

Sve su radile preko Panche. Krajem ožujka zajedno s Larisom otišla je u Opatiju, gdje ih je uputio Pancho, i dao im broj muškarca kojeg je upoznala kao doktora Dalibora. On ih je dočekao u hotelu Adriatik i odveo u sobu, gdje su pružile seksualne usluge njemu i njegovu prijatelju, doktoru Zvonku. Za to im je dao 600 eura svakoj, nakon čega je ona u Zagrebu dala Panchi 800 kuna... To je dio iskaza.

Seks-afera se vratila kao duh iz Aladinove boce. Tko je izvještaj o curenju informacija u istragama stavio u ladicu? Je li za to odgovorna policija ili Državno odvjetništvo? Mladen Bajić, državni odvjetnik u to doba, nije bio u milosti Karamarka i Brkića - on je u akciji Juda bio predmet sumnji zbog kontakata s novinarima i curenja informacija. Bajić vjerojatno nije štitio Brkića. Ranko Ostojić nije poduzeo ništa, ali se brani tvrdnjom kako se nije htio miješati u poslove za koje nije imao ingerencije.

Ranko Ostojić je za N1 rekao kako se "radi o policijsko-državno-odvjetničkim odlukama donesenim prije nego što je postao ministar". Rekao je kako smatra da odgovore treba dati DORH, a ne naknadni ministri.

"Ja sam četiri godine branio zakonske odredbe da se ministar ne smije miješati u policijske izvide i poslove DORH-a."

Nakon što je Ministarstvo unutarnjih poslova u utorak odgovorilo na pisanje Nacionala priopćenjem u kojemu stoji da su o nalazima istrage o odavanju informacija Milijana Brkića osumnjičenima u istragama još u lipnju 2011. godine obavijestili DORH, postavilo se pitanje kako je moguće da su DORH obavijestili o tome u lipnju, a dokument koji je Nacional objavio nastao je u srpnju te godine. MUP je u srijedu odgovorio na naš upit u kojemu navode da su oni dvaput obavijestili DORH o svemu te da pisani dokaz koji ima Nacional ne predstavlja prvo saznanje o kompromitaciji istrage.

Krivotvoritelj Vasin, Karamarkov ili Mamićev: Čiji je čovjek Franjo Varga?

Evo što nam je MUP odgovorio:

"Nadležna ustrojstvena jedinica policije, koja je u koordinaciji s Općinskim državnim odvjetništvom u Zagrebu provodila kriminalističko istraživanje, obavijestila je navedeno državno odvjetništvo o svim operativno interesantnim saznanjima o kompromitaciji provedbe posebnih dokaznih radnji, u dva navrata tijekom 2011. godine. Prvi puta krajem lipnja 2011. godine i potom sredinom srpnja 2011., a nakon čega su tim povodom i poduzimane zajedničke mjere i radnje. Pismeno objavljeno u tjedniku, a koje je nadležna ustrojstvena jedinica policije 25. srpnja 2011. godine uputila Upravi kriminalističke policije, ne predstavlja prva saznanja o kompromitaciji, već predstavlja izvješće o svim mjerama i radnjama koje su u koordinaciji s nadležnim državnim odvjetništvom poduzete u navedenom kriminalističkom istraživanju".

Može li ova afera opet biti - po drugi put - zgurana pod tepih? Ona ima puno krakova, puno sudionika, puno zainteresiranih za utišavanje. Politički, efekt je očit. Milijan Brkić je nakon ovoga politički mrtav - ali može još dugo egzistirati kao neka vrsta zombija. Njegova je reputacija, ionako okrnjena dosadašnjim aferama, karambolirana. Vjerojatno se sad po stoti put kaje jer je, umjesto da ostane karijerni policajac, prihvatio Karamarkov poziv i odvažio se na političku karijeru, kojoj nije dorastao.

Milijan Brkić nije u životu izrekao ni jednu pamtljivu, dojmljivu rečenicu osim: "Hvaljen Isus i Marija" - bio je odličan organizator, veliki motivator, sjajan za uloge u drugom planu. Ostat će zapamćeno kako je indolentne hadezeovce natjerao da se vrate sa skijanja i daju glas Kolindi Grabar Kitarović, s kojom je do danas, kako se čini, ostao u idiličnim odnosima. Brkićeva mreža je velika, razgranata i jaka - on možda može računati na Kolindu, na dio Alfi, neke tihe pobunjenike protiv Andreja Plenkovića, ali sve to skupa nije dovoljno da ga politički rehabilitira, a možda ni spasi.

Kad država koja ima na raspolaganju aparat sile krene u obračun protiv pojedinca ili manje grupe, oni nemaju nikakve šanse. I moćni Mamić, multimilijunaš, okružen s pet kordon političke zaštite, morao je pobjeći u Bosnu i Hercegovinu, gdje čeka rasplet svoje situacije, kao i Miro Kutle, koji je jednoga dana imao arhipelag od 167 poduzeća a drugoga bio bjegunac, progonjena zvijer. Prosvjed u Vukovaru, korijen svih ovih događaja vezanih za Brkića, gurnut je u naručje obiteljaša, a to znači da je ridikuliziran i onemogućen u rušenju Andreja Plenkovića.

Malo pomalo, on se rješava jednog protivnika za drugim. Nakon ove pacifikacije ostaje mu Stevo Culej, no to će mu očito obaviti "treći ešalon", da se poslužimo terminom iz Milanovićeva političkog rječnika, Iz HDZ-a su opet počeli dopirati i usamljeni glasovi koji najavljuju izbore, s teorijom prema kojoj Plenkovića, ni u stranci ni izvan nje, nema i ne može nitko poraziti. To se čini realnom procjenom, no ne čini se izglednim da u trenucima kad njegov klub raste i bez izbora Plenković uđe u takvu hazardnu igru.

Sukob Milijana Brkića i vrha stranke tumači se, inače, kao napad na "desno krilo stranke", no nije jasno po čemu je to Brkić "desniji" i "domoljubniji" od onih koji ga napadaju? Po tome što pozdravlja s "Hvaljen Isus"? Tako pozdravlja i Lovro Kuščević, Plenkijeva udarna pesnica. Ali ni on ni Brkić nisu bili protiv koalicije s HNS-om. Je li Tomo Medved ljevica? Damir Krstičević je nedavno rehabilitirao Mirka Norca. Tko je (polu)legalizirao "Za dom spremni" i uveo "višestruke konotacije" u njegovo čitanje?

AFERA SMS Otkud Vargi lova za skupe Mamićeve odvjetnike?

Plenkovićev kabinet jedan je od desnijih koje smo gledali na Markovu trgu. Milijan Brkić sad je, pak, prozvan kao čovjek koji prostitutkama navodno odaje mjere policijskog nadzora. Što je tu desno, konzervativno, kršćansko? Što je tu lijevo, što je centar? Sve te kategorije u Hrvatskoj su - a možda i šire - izgubile smisao.

Svijet opisujemo u terminima ideologija iz prošlog stoljeća (socijaldemokracija, komunizam, fašizam, nacizam) iako su društvene, ekonomske, idejne i političke okolnosti naše epohe posve različite i zahtijevaju nove pojmove kojima ćemo ih prikladnije opisati. Kod nas, pak, u analizi nećemo pogriješiti ni ako koristimo termine iz srednjeg vijeka.

Ovdje je riječ o otimačini, krađi, zamračivanju, svodništvu, ucjenama, nezakonitom stjecanju imovine, lovi..., cijelom katalogu kaznenih djela u kojemu pojmovi "desno" ili "lijevo" nemaju nikakvog opravdanja - osim kao dimna zavjesa koja treba zaštititi prijestupnike.

"Sude mi zato što svoje volim." Jok, brate, ne sude ti zato - ako ti uopće sude - sude ti zato što si kršio zakone ove zemlje, a njihovo poštovanje je jedini pravi dokaz domoljublja. A najveći je problem to to što ni s druge strane batine, blago rečeno, ne stoje sveci. To je izbor između Brkića na jednoj i Glavaša, Sauche, Ronka itd. na drugoj strani.

Posjeti Express