Ekonomix
233 prikaza

50 najvećih tvrtki skriva 1300 milijardi dolara od poreza

Offshore računi
Thinkstock
Ofam upozorava da se svake godine iz siromašnih država izvuče 100 milijardi dolara, dovoljno za vodu i sanitarije za 2,2 milijarde ljudi, te da će utaja poreza uništiti niz zemalja

Mjere kojima Europska komisija namjerava natjerati multinacionalne kompanije da jasno prikazuju gdje plaćaju porez, praktično su beskorisne, objavio je Oxfam. Prema izvještaju te svjetske nevladine organizacije, samo 50 najvećih američkih kompanija u poreznim rajevima poput Paname skriva 1300 milijardi dolara, što je više od cjelokupnog BDP-a, primjerice, jednog Meksika, dakle jedne od članica G20.

Koliko mora biti pranje novca utajenog u porezima diljem svijeta, može se samo zamisliti. Oxfam je konfederacija 14 međunarodnih organizacija koje se u 94 zemlje diljem svijeta bore protiv siromaštva i zloupotreba državnih institucija. Ta organizacija sada je očito krenula u potpuni udar na izbjegavanje plaćanja poreza diljem svijeta za koji procjenjuje da će, ako se ne zaustavi, ovim tempom praktično uništiti niz država.

Oxfam posebno upozorava da su utajom poreza najugroženije siromašne države iz kojih se godišnje izvuče čak 100 milijardi dolara, što bi inače bilo dovoljno za pokrivanje svih potreba za vodom i cjelokupnom sanitarnom infratrukturom za 2,2 milijarde ljudi. Od američkih tvrtki, organizacija je poimenice prozvala Coca Colu, Walta Disneyja, Google i Goldman Sachs. Procjenjuje se da 50 američkih tvrtki godišnje zaradi 4000 milijardi dolara, ali plaća 26,5 posto poreza, odnosno bitno manje od 35 posto propisanih zakonima SAD-a.

Prijedlog EU-a na koji se Oxfam žestoko obrušio kao na "blizu toga da bude besmislen", predviđa da kompanije svoje profite prijavljuju u EU i nekima od poreznih rajeva. Oxfam, međutim, traži da sve države u kojima multinacionalne tvrtke posluju, imaju obavezu brifirati jedna drugu kako bi poslovanje bilo do kraja transparentno.

O takvom prijedlogu u EU se raspravljalo već prošle godine, samo što prijedlog nije prošao jer se nekoliko zemalja, primjerice Luksemburg koji i sam u nekim trenucima imao odlike poreznog raja, nije složilo. Oxfam je pritom dokazivao da je izbjegavanje plaćanja poreza u samom središtu poslovne strategije niza velikih međunarodnih kompanija.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.