Ekonomix
1055 prikaza

Agrokor nam je veća prijetnja od pada Wall Streeta

Agrokor
Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
Usprkos povijesno velikim gubicima indeksa burze u New Yorku, Hrvatska ne treba strahovati

Na Wall Streetu su u ponedjeljak Dow Jones i S&P 500 indeks potonuli više od 4 posto, što je njihov najveći dnevni gubitak u više od šest godina, a Dow je u jednom trenutku bio u minusu gotovo 1.600 bodova, najviše u povijesti.

U svih 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene su dionica u ponedjeljak oštro pale, najmanje 1,7 posto, a najveći gubici zabilježeni su u financijskom, zdravstvenom i industrijskom sektoru.

Pad Dow Jones i S&P 500 indeksa za više od 4 posto u jednom danu nije zabilježen od kolovoza 2011. godine, kada su tržišta bila pod pritiskom dužničke krize u eurozoni i smanjenje kreditnog rejtinga SAD-a, prenijela je Hina.

Analitičar Erste banke Anto Augustinović kazao je da ipak nema razloga za paniku. 

"Razlog za burzovna kretanja posljednjih dana proizlazi iz vrlo dugog i jakog pozitivnog trenda na američkim dioničkim tržištima, koja su u više navrata dostizala rekordne vrijednosti indeksa, i to na krilima optimističnih očekivanja o ekonomiji i zaradama kompanija. U tom je razdoblju izostala značajnija korekcija tržišta, čak i nakon promjene smjera monetarne politike, pa se ovaj posljednji pad može promatrati u tom kontekstu. Zasad ne bismo govorili o krizi realnog sektora, jer su ekonomski pokazatelji i dalje vrlo dobri, već je ponajprije riječ o reviziji očekivanja sudionika na financijskim tržištima s obzirom na trenutačne valuacije i poteze koje bi središnje banke mogle vući u budućnosti", odgovorio je Augustinović na pitanje možemo li očekivati neki značajniji pad ostalih burzovnih indeksa.

Deutsche Bank, Frankfurt Ne ide im Ekonomix Jedna od najvećih banaka u gubitku treću godinu za redom

Naravno, daleko najveći strah je prelijevanje tog pada indeksa na Hrvatsku zato što smo, posljednji put kad je bila slična kriza, izgubili jako puno. Augustinović nam je skrenuo pažnju da postoje i neki drugi važni problemi u hrvatskom gospodarstvu. "Na domaćem tržištu kapitala također je došlo do korekcije, kao posljedica prelijevanja negativnog sentimenta s globalnih burzi. Dionička tržišta su u globaliziranom svijetu međusobno povezana te se neizvjesnost među investitorima može vrlo brzo manifestirati i na tržištima koja nisu direktno pogođena. Makroekonomski podaci u Hrvatskoj zasad djeluju zdravo, a kretanja prinosa na domaće obveznice ukazuju na smanjenu premiju rizika, što su obično čimbenici koji djeluju pozitivno za dionička tržišta. Za investitore na domaćem tržištu kapitala će svakako važan događaj biti rješavanje situacije u Agrokoru", kazao nam je on.

Ugledni analitičar Velimir Šonje posebno je naglasio da ne treba paničariti jer sve statistike ukazuju na nastavak rasta gospodarstva. "Oporavak cijena dionica je 2015. i 2016. izgubio dah, ali je nakon pobjede Donalda Trumpa došlo do neobičnog, vrlo vjerojatno pretjeranog ubrzanja. Rast S&P-a u odnosu na početak 2017., čak i nakon korekcije zadnjih dana, iznosi gotovo 20%. A to je jako, jako mnogo", napisao je Šonje na stranicama Ekonomskog laba.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.