Ekonomix
129 prikaza

Appleov udarac težak milijardu dolara: Uložili u kineskog rivala Uberu

Didi Chuxing
Reuters/Pixsell
Tim Cook je rekao kako se Apple odlučio na ovaj potez kako bi povećali svoju prisutnost u Kini

Uz puste milijarde koje imaju na svojem računu, Apple si lako može priuštiti velike investicije, a sada su odlučili uložiti milijardu dolara u Didi Chuxing, najvećeg rivala Uberu u Kini. 

Ova kompanija inače kontrolira najveći dio tržišta prijevoza putnika u Kini. Appleov Tim Cook objasnio je ovu investiciju kao jedan od načina da povećaju svoju prisutnost u Kini, a za Reuters je dodao i da će im to pomoći da nauče više o određenim segmentima kineskog tržišta. Osim ulaganja, Apple će Didiju pomoći i na izgradnji tehnološke platforme. 

Appleova investicija potaknula je i nagađanja oko ulaska američke kompanije u automobilsku industriju. Uber snažno ulaže u razvoj autonomnih vozila, a investicija u Didi bi za Apple mogla biti način da i oni dodatno razviju ovo područje. Naime, već se dugo nagađa da Apple radi vlastiti autonomni automobil.

No, Tim Cook je rekao kako je njihova jedina automobilska investicija CarPlay tehnologija kojom se telefoni mogu spajati s automobilima. Dodao je da je to ono što rade i da treba pričekati da se vidi što nosi budućnost. 

Didi je planirao prikupiti nove investicije uz procjenu vrijednosti od 25 milijardi dolara, a ovim ulaskom Apple se priključio velikim investitorima Tencentu i Alibabi koji se bore protiv naglog širenja Ubera. Inače, Didi je član 'anti-Uber alijanse' koja uključuje Lyft u SAD-u, Grab u jugoistočnoj Aziji i Olu u Indiji, ali i General Motors.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.