Ekonomix
51 prikaza

Austrijski desničari "šnicl bonusom" protiv kebaba i pizza

Annette Riedl/DPA/PIXSELL
Konzervativni kancelar Karl Nehammer rekao je da želi braniti austrijsku "leitkulturu" (dominantnu kulturu) kako bi si proširio biračku bazu, suočen s naletom krajnje desnice uoči izbora u rujnu.

Tradicionalna austrijska jela poput pohanog odreska i kuhane govedine pokazale su se posebno važnim za Gasthaus Stich, restoran u selu Pfoesingu. Pomogli su posrnulom biznisu da preživi priskrbivši mu subvenciju iz  kontroverznog programa koji pogoduje samo tradicionalnoj austrijskoj kuhinji.

Subvenciju za restorane koji služe regionalnu i "tradicionalnu hranu" dodjeljuju austrijske desničarske vlasti, a mediji i oporba posprdno je nazivaju "bonusom za šnicle". Tradicionalan austrijski 'pohanac' zato može. 

"Dali su nam 10.000 eura", rekao je Michael Stich (39), vlasnik obiteljske tvrtke u Pfoesingu, selu s 300 stanovnika u pokrajini Donjoj Austriji. Posljednji preživjeli restoran u selu je institucija, "poput crkve, gradske vijećnice ili vatrogasne postaje", rekao je za AFP.

"Cijeloj zajednici bi teško palo da ovog mjesta nema". 

Austrijski konzervativni kancelar Karl Nehammer rekao je da želi braniti austrijsku "leitkulturu" (dominantnu kulturu) kako bi si proširio biračku bazu, suočen s naletom krajnje desnice uoči izbora u rujnu. 

Pokrajina Donja Austrija, kojom upravljaju konzervativci zajedno s krajnjom desnicom, ove je godine uvela "šnicl bonus" za vlasnike koji otvore tradicionalan restoran u gradu koji ga nema ili preuzmu postojeći.

"Subvencija je bila vrlo važna za nas", rekao je Michael Stich dok toči pivo i poslužuje ga preko velikog drvenog šanka u restoranu koji rese lovački rogovi i raspelo na zidu. Pripovijeda o rastu troškova energije i cijene rada što šteti njegovu restoranu.

Od početka ovog stoljeća svaki je treći restoran u Donjoj Austriji zatvoren, djelomično egzodusa stanovnika sa sela, djelomično zbog pandemije koronavirusa i posljedičnog zatvaranja koje je uzelo svoj danak. Kritičari kažu da je ova subvencija diskriminatorna, što odbacuje zastupnik  konzervativne Narodne stranke (OeVP) Kurt Hackl.

"Seoski restorani u Donjoj Austriji izumiru, a mi ih želimo podržati", rekao je.  U Gasthausu Stich, koji također nudi regionalna vina i sezonska jela poput lisičarki s knedlama, mještani održavaju sastanke važne za zajednicu, a često ondje i kartaju. 

"U malim sredinama gostionice su središte društvenog života. Ljudi tamo zajedno slave, smiju se i plaču", rekao je Oliver Fritz iz Austrijskog instituta za ekonomska istraživanja (WIFO). No, subvencija od 10.000 samo je "kap u moru", rekao je. 

Postavio je i pitanje zašto bi se isključivali restorani koji nude pizzu ili ćevapčiće.

"Društvena funkcija vrijedi i u talijanskom restoranu", rekao je.

"Ako se potražnja razvija i mlađe generacije radije jedu nešto drugo, onda je bolje prilagoditi se jer je suprotstavljanje trendu iznimno teško".

U međuvremenu je Nehammer je zadužio svog ministra integracije da definira što "leitkultur" znači za zemlju od devet milijuna ljudi, koja je kao i ostatak EU-a iskusila priljev migranata i tražitelja azila.

U okviru svog "plana za Austriju" pokrenutog početkom ove godine, Nehammer je rekao da "svatko tko želi trajno živjeti u Austriji mora zastupati naše vrijednosti, prihvatiti našu kulturu i prilagoditi se našemu načinu života".
 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.