Ekonomix
1203 prikaza

’Azijski mirovinski fondovi ulažu u zlato i brane cijenu’

Zlato
1/2
CC0
Nakon 15 godina mjesečnog ulaganja 100 eura u zlato, 18.000 eura je vrijedilo 29.081, a u srebro 34.603 eura. Držanje novca u čarapi ga je gadno izgrizlo, vrijedio je 12.816 eura

Oko 40 posto ulagača u bitcoin u ovom su trenutku u minusu, ispod vode, pišu mediji specijalizirani za tržište kapitala. Insajderi s kojima sam imao prilike razgovarati govore o očaju mnogih, od kojih su mnogi, gledajući kako rastu, rastu, rastu, ide to up, mora to gore, u kriptovalute uložili cijelu ušteđevinu. Dio njih je bitcoin i ostalo kupovao za svoj, a značajan dio i za tuđi novac, zadužili su se jer su se kladili da će netko platiti više. Kao i uvijek u takvim situacijama, ima i samoubojstava. Vrlo je malo igrača koji su kupovali po stotinjak dolara, pa se previše ne nerviraju tržio se bitcoin za više od 60 ili manje od 30 tisuća.

 | Author: DADO RUVIĆ/REUTERS/PIXSELL DADO RUVIĆ/REUTERS/PIXSELL

Recimo da se većina nas želi obogatiti, ali sad se bavim spašavanjem novca od inflacije, i kao naručena mi je, na Danu Slovenije u organizaciji poslovne zajednice Osjeti Hrvatsku, došla prezentacija Irene Linasi Rogač iz firme Valores, koja kaže da je financijska sloboda u zlatu i srebru. Podsjetila me na niz tekstova o zlatu kao balonu koji se uspješno napuhuje već - tisućljećima. Najkraće rečeno, novca je u optjecaju sve više, posljedično mu pada vrijednost. S druge strane, rudari ne nalaze nova nalazišta, proizvodnja zlata je u padu.

Nije da se obogatiš ulažući malo sirotinje, ali je svakako bolje od kamate u banci. Za primjer je u brošuri dala štednju po sto eura na mjesec. I, 15 godina poslije, 18.000 eura držanih u čarapi vrijedilo je 12.816, inflacija ih je gadno izgrizla, čuvanih u banci 21.808, u zlatu 29.081, a u srebru 34.603 eura. Kako uvijek kažem, savjet ne tražim niti bih ga dao.

 | Author: Dreamstime Dreamstime

No najviše me zainteresirala rekavši da azijski mirovinski fondovi ulažu u zlato. (Na početku prošle krize sam - savjet ne tražim niti bih ga dao - unovčio policu životnog osiguranja. Bankarica me probala odgovoriti, na što joj rekoh da ću ostati kod njih ako policu vežu za - zlato. Samo je uzdahnula.) “Želite li reći da, koliko je god izraz grozan, naginje ka tlapnjama i snovima neznalica, azijski mirovinski fondovi brane cijenu zlata, dižu je?”, pitao sam Linasi Rogač. “Da”, odgovorila je.

Uglavnom, zatražio sam sastanak s brokerom da vidim što investicijski bankari misle o diverzificiranju na S&P, srebro/zlato, a onda neki kikiriki može ostati i za poneku dionicu.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.