Ekonomix
302 prikaza

Bankama kazne za skupe naknade siromašnima

Novac
Thinkstock
Banke su neke siromašne klijente dotjerali dotle da plaćaju više naknade nego što primaju novca na račune

Zafrkavanje s potrošačima u Njemačkoj vrlo je često jako opasan sport. Posljednji u nizu kojima je zaprijetilo da to osjete na vlastitoj koži uprave su pet banaka i jedne štedionice koje je Savezna federacija centrala za zaštitu potrošača (VZBV) oštro opomenula da hitno smanje naknade socijalnim kategorijama građana za vođenje bankovnih računa. Riječ je o tzv "bazičnim računima", takvima koje banke moraju staviti na raspolaganje svim mušterijama, pa čak i beskućnicima ili izbjeglicama, kako bi im se omogućio pristup bezgotovinskim kretanjima novcima u Njemačkoj.

"Ako (siromašni) klijenti za takve račune moraju platiti čak i više nego obični klijenti za svoje račune, to onda podriva takav plan", izjavila je za SPON Christina Buchmüller, financijska stručnjakinja iz VZBV-a. Na VZBV-ovoj crnoj listi onih koji podrivaju vladin plan da u društvene i financijske tokove društva vrate građane s ruba društva, nalaze se Deutsche Bank, Deutsche Postbank, Targobank, Sparkasse Holstein, Volksbank Karlsruhe te BBBank. VZBV banke optužuje da dio njih za takve račune siromašnih naplaćuje bitno veće naknade nego drugim mušterijama. Kod drugih je problem to što naplaćuju dodatne naknade onima koji svoje "bazične račune" žele zatvoriti.  

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.