Ekonomix
93 prikaza

Besplatno mentorstvo za poduzetnike: Zatražite ga i poboljšajte svoje poslovanje

1/4
Shutterstock
Klub poduzetnika seniora SENTOR okuplja iskusne, uglavnom umirovljene poduzetnike – seniore, spremne pomoći drugim poduzetnicima suočenima s poteškoćama u poslovanju

Istražujući vrste institucija koje se u razvijenim zapadnoeuropskim zemljama pojavljuju kao referentna točka za prijenos poslovanja, uočili smo postojanje nekoliko organizacija u različitim zemljama (Nizozemska, Francuska, Finska) čija je svrha angažiranje umirovljenih poduzetnika, na volonterskoj osnovi, kao mentora poduzetnicima koji se suočavaju s problemima u različitim fazama razvoja poslovanja. Da je to potrebno, shvatili smo analizirajući povijest potpornih institucija poduzetništvu i teme kojima se bave. 

Nedostatak savjetodavne podrške poduzetnicima

Prve poduzetničke potporne institucije u Hrvatskoj nastale su sredinom 1990-ih godina, a njihova je uloga bila organiziranje edukacija i pružanje informacija poduzetnicima početnicima o tome kako registrirati poduzeće i pokrenuti vlastiti posao. S vremenom, broj poduzetničkih potpornih institucija u Hrvatskoj je rastao (danas ih je gotovo 500), a pojavile su se i druge vrste poduzetničkih potpornih institucija, poput inkubatora, akceleratora, regionalnih razvojnih agencija, tehnoloških parkova i slično. Većina poduzetničkih potpornih institucija danas kao glavnu funkciju ima pripremu i provedbu projekata financiranih novcem Europske unije, koji čine dominantni izvor njihova financiranja. U tom pravcu uglavnom se usmjerava i razvoj zaposlenika u tim institucijama, pa je najvažnija kompetencija vezana za izradu projektnih prijedloga i provedbu EU projekata, a savjetovanje poduzetnika postalo je marginalna aktivnost, za koju nedostaje vremena, često i aktualnih informacija te znanja. 

U međuvremenu, poduzeća koja su nastala 1990-ih godina su stasala. Izazovi upravljanja rastom s kojim se suočavaju značajno se razlikuju od problema na koje nailaze poduzeća prilikom nastanka. Usto, struktura sektora malih i srednjih poduzeća u Hrvatskoj značajno se promijenila te čak trećinu čine poduzeća čiji su vlasnici pred umirovljenjem. Unatoč promjeni poslovnih izazova s kojima se suočavaju poduzetnici, većini poduzetničkih potpornih institucija nedostaje resursa za praćenje i reagiranje na potrebe poduzetnika za savjetovanjem i informacijama vezanim za probleme akutne prirode.

 | Author: Dražen Lapić Mirela Alpeza Dražen Lapić

Pravi test za kapacitet poduzetničkih potpornih institucija u Hrvatskoj bilo je vrijeme pandemije bolesti Covid-19. CEPOR-ovo istraživanje, provedeno sredinom 2020., pokazalo je da su u vrijeme pandemije potporne institucije gotovo isključivo pružale informacije poduzetnicima o tehničkim preduvjetima i načinima apliciranja za bespovratne potpore Vlade Republike Hrvatske. Istodobno, konzultantske tvrtke, čije su usluge raspoložive uglavnom srednjim i velikim poduzećima, itekako su se brzo i kvalitetno prilagodile novonastalim okolnostima i nudile svojim klijentima savjete o restrukturiranju i repozicioniranju poslovanja kako bi bolje amortizirali udare na tržište uzrokovane ograničenjima u poslovanju. Navedeno upućuje na to da u poduzetničkoj potpornoj infrastrukturi u Hrvatskoj, unatoč mnogobrojnim institucijama, postoji značajan jaz u pružanju savjetodavne podrške poduzetnicima.

Više ovakvog sadržaja pročitajte u specijalu Kvaka24. 

Upravo zbog toga došli smo do ideje angažiranja umirovljenih poduzetnika, kao mentora, ostvarili kontakt s nekoliko stranih organizacija koje provode taj model, a onda se odlučili i za suradnju s nizozemskim udruženjem Soundboard.

Uzor: Nizozemsko 40-godišnje iskustvo u pružanju mentorske podrške

Inicijativu za osnivanje udruženja Soundboard potaknula je 1980. godine nizozemska gospodarska komora u suradnji s nekoliko nizozemskih korporacija. U prvih 20 godina djelovanja Soundboarda umirovljeni menadžeri iz velikih poduzeća pružali su mentorsku podršku vlasnicima malih poduzeća u rješavanju izazova u poslovanju. U drugih 20 godina djelovanja mentorsku podršku pružaju umirovljeni poduzetnici čije je iskustvo i znanje prilagođenije potrebama drugih poduzetnika. Soundboard djeluje na području cijele Nizozemske i godišnje pruža mentorsku podršku za više od 2000 poduzetnika. Udruženje ima 300 članova, većinom umirovljenih poduzetnika, prosječne starosti 67 godina, podijeljenih u 17 timova.

Mentorsku podršku osiguravaju u četiri područja poslovanja:

  • prevenciji bankrota poduzeća
  • pokretanju poduzeća
  • izazovima rasta poduzeća
  • prijenosu poslovanja.

 | Author: Shutterstock Shutterstock

Pokretanje kluba poduzetnika seniora - SENTOR

Po uzoru na nizozemski Soundboard, a na temelju prepoznate potrebe za savjetodavnom podrškom poduzetnika u Hrvatskoj, u prvoj polovici 2022. godine osnovana je udruga Klub poduzetnika seniora – SENTORčija je glavna aktivnost pružanje mentorske podrške poduzetnicima u različitim fazama razvoja poslovanja. U ulozi mentora pojavljuju se iskusni, mahom umirovljeni poduzetnici, koji mentorsku podršku pružaju na volonterskoj osnovi. Cilj mentorskog programa je omogućiti prijenos znanja i iskustava poduzetnika seniora te pružiti savjetodavnu podršku poduzetnicima u situaciji u kojoj je ona, iz različitih razloga, nedostupna. 

Poduzetnici SENiori menTORi okupljeni u Klub poduzetnika seniora – SENTOR, dolaze iz različitih djelatnosti i iz svih dijelova Hrvatske. Interes za sudjelovanje u mentorskom programu, bilo kao mentor ili kao mentorirani poduzetnik, iskazuje se prijavom putem web stranice, nakon čega slijedi intervju radi identifikacije "jakih" strana mentora, odnosno "problematičnih" područja u poslovanju budućih mentoriranih poduzetnika. Nakon pronalaska podudarnosti između potreba poduzetnika te iskustva i znanja mentora, pokreće se mentorski proces, koji najčešće traje tri mjeseca.

 | Author: Shutterstock Shutterstock

Osnivanje SENTOR-a inicirao je CEPOR, s troje poduzetnika seniora koji su sudjelovali u mentorskom programu: Blaženkom Urbanke, suosnivačicom HSM Informatike, Antom Mandićem, osnivačem IN2, i Borisom Popovićem, suosnivačem Alarm automatike. Značajnu podršku razvoju SENTOR-a dala je Hrvatska udruga poslodavaca, prepoznavši važnost transfera iskustava i znanja iskusnih poduzetnika te pružanja podrške poduzetnicima u rješavanju izazova u poslovanju, kojih je u današnje vrijeme napretek. 

Motivaciju za sudjelovanje u mentorskom programu iskusni poduzetnici pronalaze u želji da svojim iskustvom pomognu mladim poduzetnicima, prisjećajući se pritom i svojih početaka, te potrebe za savjetom iskusnih poduzetnika.

Veselit će me ako danas, kad sam nakon četvrt stoljeća vođenja firmu prepustila sinovima, koji je uspješno dalje vode, još mogu biti od koristi nekom mladom poduzetniku ili poduzetnici. Mogu čuti njihova razmišljanja, a možda i pomoći savjetom. - Blaženka Urbanke, HSM Informatika 
Odluke svatko može i mora donositi za sebe i ne može tu odgovornost prepustiti drugome, ali si može ponekad olakšati život, posebno kad je riječ o važnim odlukama. Zastati, razmijeniti mišljenje s nekim tko ima slična iskustva, razmisliti te nakon toga odlučiti. Osobno bih volio da sam mogao razmijeniti iskustva s nekim iskusnijim poduzetnikom izvan naših tvrtki, ali takvih je bilo malo i nisu mi bili dostupni. Mislim da bi nam to prištedjelo poneku godinu života i olakšalo učenje jer je učenje kroz pokušaje i promašaje vrlo skupo i vrlo bolno. - Boris Popović, Alarm automatika

Provedeno 15 mentorskih projekata dosad

U dosadašnjem radu SENTOR-a provedeno je 15 mentorskih projekata. Temeljem stečenih iskustava, povratne informacije poduzetnika uključenih u mentorski proces i savjeta kolega iz nizozemskog Soundboarda, unaprijeđene su procedure i pravila provođenja mentorskog programa. Poduzetnici koji su radili s mentorom izražavaju svoje zadovoljstvo i zahvalnost na pruženoj prilici, osobito oni koji rade u djelatnostima koje su bile posebno pogođene pandemijom.

Prilika za sudjelovanje u mentorskom programu SENTOR pružila mi se u pravom trenutku, baš kad je globalna kriza zbog pandemije potpuno bacila moju branšu na koljena. Naime, mi smo bili turistička agencija u vrijeme globalne zabrane putovanja i masovne kampanje #ostanidoma. Program me spojio s gospođom Blaženkom Urbanke, inspirativnom poduzetnicom, koja je vlastitim snagama izgradila uspješno poduzeće koje je preživjelo rat i globalnu ekonomsku krizu te sad, u mirovini, pomaže mladim poduzetnicima svojim iskustvom i savjetima. - Ines Poljak Aritonović, Konture

Okrugli stol u Zagrebu i Rijeci

U suradnji s Hrvatskom udrugom poslodavaca i podrškom Veleposlanstva Kraljevine Nizozemske u Zagrebu, SENTOR 12. listopada u Rijeci i 13. listopada 2022. u Zagrebu organizira okrugli stol na kojem detaljnije predstavlja SENTOR-ov mentorski program i poziva zainteresirane poduzetnike da se jave – i za ulogu mentora i za mentorsku podršku. Na panelima u Rijeci i Zagrebu sudjeluju i predstavnici nizozemskog Soundboarda: Frank van Santen i Floris Oskam, uz prezentaciju dobrih iskustava ovog uspješnog nizozemskog programa. Više informacija o SENTOR-u pronađite na službenoj stranici

Dr. sc. Mirela Alpeza redovna je profesorica na Ekonomskom fakultetu u Osijeku, gdje već 20 godina predaje i istražuje poduzetništvo. Posebno područje njenog interesa su obiteljsko poduzetništvo i prijenos poslovanja malih i srednjih poduzeća.

 | Author: Kvaka24 Kvaka24

 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.