Ekonomix
284 prikaza

Bono je više zaradio od Facebooka nego U2 od sve svoje glazbe

Bono Vox
Alvise Busetto/IPA/PIXSELL
Pametni Irac nije najbogatiji glazbenik na svijetu, ali mu ide prilično dobro

Bono Vox napisao je desetke pjesama tijekom svoje duge i uspješne karijere. Ali više je zaradio jednimm pametnim poslovnim potezom, točnije investicijom, nego zahvaljujući glazbi.

55-godišnji frontmen najpoznatije irske grupe kupio je 2009. godine 2.3 posto dionica jedne od najpopularnijih društvenih mreža - Facebooka, za 86 milijuna dolara. Kupovinu je obavio pomoću Elevation Partnersa, investicijske grupe čiji je suosnivač.

Iako zbog tog poteza nije postao najbogatiji glazbenik na svijetu, sasvim dobro je prošao, jer će zarađenih 1.4 milijarde dolara dijeliti između šest partnera investicijske grupe, koji će dobiti tek oko 20 posto profita. 

Bono Vox | Author: Alvise Busetto/IPA/PIXSELL Alvise Busetto/IPA/PIXSELL

Bono, pravog imena Paul David Hewson, navodno je od postizanja dogovora udaljen još 43 milijuna dolara, te, po pitanju bogatstva, ponešto kaska za Paulom McCarthyjem i Madonnom, koji su na vrhu liste najbogatijih pop zvijezda.

Procjenjuje se da će investicijska grupa ukupno zaraditi više nego što su Bono i U2 zaradili u dosadašnjoj karijeri, tijekom koje su prodali više od 150 milijuna nosača zvuka, a neki navode da su tijekom vremena U2-ovci zaradili više od milijardu dolara.

Bonov uspjeh stiže tek nekoliko dana nakon što je objavio nadolazeću kampanju u koju će se uključiti kako bi osnažio žene.

On i poznati afrički glazbenici D'banj, Diamond Banky W objavili su prošlog tjedna da će biti uključeni u remiks 'Strong Girl', pjesme koja se trudi osnažiti žene i na kojoj su surađivale brojne vrhunske afričke umjetnice, piše Independent.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.