Ekonomix
1618 prikaza

Crkva 'pliva' u novcu: "Ljudi, društvo i država trebaju crkvu"

Berlinska crkva
Wikipedia
Povoljnija gospodarska situacija pomogla i vjerskim zajednicama

Dvije njemačke crkve, katolička i protestantska i dalje gube članove ali istodobno ostvaruju rekordne prihode zbog povoljne gospodarske situacije koja se odražava i na prihode od crkvenog poreza, javljaju njemački mediji u subotu.

"Broj članova Njemačke katoličke crkve 2016. se smanjio za 180.000 a Protestantske crkve Njemačke za 350.000", prenosi javi servis ARD u subotu. Gubitak se najvećim dijelom odnosi na svjesne izlaske iz crkvenih zajednica a manjim zbog demografskih čimbenika. Tako je katoličku crkvu napustilo 162.000 vjernika a protestantsku 190.000.
 
Prema najnovijim podacima protestanata je bilo 21,92 a katolika 23,58 milijuna. Time 55 posto stanovništva pripada jednoj od dvije glavne crkve u Njemačkoj. 2005. je još 62 posto građana bilo članom neke od ovih crkvenih zajednica.
 
"Sve nas je manje ali mi ne gubimo našu obvezu i misiju. Ljudi, društvo i država trebaju crkvu", rekao je tajnik Njemačke biskupske konferencije Hans Langendoerfer komentirajući najnovije statistike.
 
Predstavnici crkava ističu da trend napuštanja crkvenih zajednica i dalje traje ali je 2016. usporen. Istodobno je blago povećan broj krštenja tj. novih ulazaka u okrilje crkve.
 
Usprkos rekordno niskom broju članova, katolička i protestantska crkva su u 2016. dobile najviše poreznog novca u svojoj povijesti. Porezni obveznici, koji su članovi jedne od dviju crkava, prošle godine su platili 11,6 milijardi eura. Od toga Katoličkoj crkvi pripada 6,15 a protestantskoj 5,45 milijardi eura.
 
Rekordna suma, unatoč smanjenom broju članova, se objašnjava višim zaradama a time i porastu prihoda od poreza.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.