Ekonomix
204 prikaza

Da organiziraš skakanje s Eiffelova tornja bez padobrana, bit će voljnih

Canva
Guru procjenjivanja koliko neka firma vrijedi prodao je Nvidiju, ali more vjernika u utjecaj umjetne inteligencije na prihode i dobit i dalje optimistično kupuje

Dekan valuacije Aswath Damodoran kaže da, osvoji li Nvidia i sto posto tržišta, dionica ne vrijedi para za koliko se ovih dana trži. Dakle, želiš li gatanje hoće li cijena neke dionice padati ili rasti, ideš raznim mudrijašima, prodavačima priča. Internet ih je prepun. Zanima li te koliko neka kompanija, to jest dionica - vrijedi, savjet ne tražim niti bih ga dao, ima rezona poslušati što Damodoran ima za reći. Savjet ne tražim niti bih ga dao, ulagači i kockari ovih dana histerično kupuju Nvidiju na valu zanosa, gotovo religijskog poimanja umjetne inteligencije i njenog utjecaja na buduće prihode i dobit. Ne znam kad je i po koliko kupio, no Damodoran kaže da je s tom dionicom naprosto imao sreće i sad ju je prodao.

Igra je zanimljiva i ako samo kibiciraš. Nvdia se trenutačno trži na 200 godišnjih dobiti (analitičari kažu da će u dogledno vrijeme to biti 38), a dividenda je 0,04 posto. Nogometnim jezikom, Mourinho je, ili Messi, rekao da se nije pametno kladiti na pobjedu protiv vrijednosti, i koliko god njima podjednakih upozorava da umjetna inteligencija, osim prilika za zaradu, nudi i brojne prilike za gubljenje love, više je nego dovoljno optimista. Što je moj pokojni stari govorio, da organiziraš skakanje s Eiffelova tornja naglavačke bez padobrana, skupit ćeš dovoljno ljudi za TV show, pa je logično da ima i dovoljno voljnih okladiti se protiv Damodarana, tj. njegove valuacije (godinama) hit kompanije.

 | Author: Canva Canva

Otkako mi je prezentirao podatke na osnovu kojih sam odlučio kupiti Span, pratim što pionir hrvatskog tržišta kapitala Milan Horvat objavljuje na LinkedInu. I objavio je nove investicijske teze firme Capital Experience, koja smatra da Span - savjet ne tražim niti bih ga dao - vrijedi između 62,50 i 75,31 euro. Na to je jedan od komentatora posta napisao da u analizi ne vidi učinak preuzimanja estonske firme GK Tarkvara, a on pak procjenjuje da bi to prihode i dobit trebalo povećati oko 15 posto. Ne bilo mi lijeno, malo sam se napatio pokušavajući u financijskom izvješću shvatiti koja je estonska riječ za dobit. Ako sam dobro preveo, kad se lanjska dobit Estonaca podijeli s brojem dionica Spana, to je 53 centa. Poznavajući šefa Spana Nikolu Dujmovića, okladio bih se da će sličnih preuzimanja biti još.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.