Ekonomix
206 prikaza

Disney će imati 272 TV-stanice širom svijeta

Rupert Murdoch
JASON REED/REUTERS/PIXSELL
Kupovinom '21st Century Foxa', Disney će imati pristup do 46 milijuna pretplatnika u SAD-u, Zapadnoj Europi i Indiji

Walt Disney, koja ima tržišnu vrijednost od oko 166 milijardi dolara, povećao je taj iznos za 50 milijardi dolara kad je ovih dana 'pripojio' većinski udio '21st Century Foxa' od Ruperta Murdocha.

Što taj brak zapravo znači i što Disney kupuje? Prema uvjetima poslovanja, Fox prodaje Disneyu imovinu uključujući filmske i TV studije, kabelske mreže i druge međunarodne poslove.

Tako će Disney postati novi vlasnik Foxovih kanala FX i National Geographic, indijske glavne mreže 'Star' i njegovog udjela u 'Skyu'. Također kupuje Foxov udio u Hulu, video streaming servisu. To će Disneyu omogućiti većinsku kontrolu nad ključnim konkurentom Netflixom.

Ako se posao realizira, Disney će imati pristup do oko 46 milijuna pretplatnika na tri glavna tržišta - u SAD-u, zapadnoj Europi i Indiji - izračunali su analitičari Barclaysa.

Sporazum će bitno diverzificirati prihode tvrtke Disney, što je osobito važno s obzirom na to da u Americi značajno opada broj pretplatnika na kabelske televizije.

Kombinirana tvrtka bi posjedovala ili upravljala s 272 TV stanice na globalnoj razini, prema najnovijim podacima američke državne agencije za kontrolu trgovanja vrijednosnim papirima SEC. 

Vijesti o mogućem dogovoru došle su kao veliko iznenađenje mnogima na tržištu, pogotovo zato što se Murdoch već godinama usredotočio na širenje svog rasprostranjenog carstva, a ne na prodaju imovine.

Analitičari su rekli kako će mu transakcija pružiti  priliku da se usredotoči samo na proizvodnju informativnog programa, što je oduvijek bila njegova strast. 

Naslijedio je novinsku tvrtku od svog oca još sredinom prošlog stoljeća i desetljećima gradio poslovno carstvo u kojem su Wall Street Journal i Timesa u Velikoj Britaniji.

Vanity Fair izvijestio je prošlog mjeseca da ovu prodaju potiču neki stariji rukovoditelji u Foxu jer misle da se njihovi zabavni programi neće moći nositi sa svjetskom konkurencijom, gdje se tehnološke i medijske tvrtke sve više spajaju. 

Primjerice Verizon je već kupio AOL, Huffington Post i Yahoo.

Disney je već pokazao svoju ambiciju da se pokuša zadržati u utrci protiv igrača poput Amazona, Googlea, pa čak i Netflixa. Zato je i kupio producentske kuće Lucasfilm i Marvel čiji je proizvod 'Star Wars'.

Kako će posao utjecati na Foxovo planirano preuzimanje Skya?

Ako posao krene, Disney će posjedovati Foxov postojeći ulog u Skyu.

Fox, naravno, također je vezan za postupak licitiranja za 61 posto Skya, koji još nisu u njegovom posjedu. Taj sporazum trenutačno razmatra nadležno tijelo za tržišno natjecanje i tržište u Velikoj Britaniji. Očekuje se da agencija CMA  do ožujka iduće godine donese odluku hoće li odobriti taj posao.

No, analitičari su uvjereni da bi Disneyev posao mogao utjecati na preuzimanje Skya zbog toga što će Vlada Velike Britanije vjerojatno odobriti sporazum, ako se zna da bi u tom slučaju Sky konačno završio u rukama Disneya, a ne u rukama tvrtke koja ovdje ima vrlo sumnjivu prošlost zbog skandala s prisluškivanjima telefona. 

- U usporedbi s Foxom, neupitno je da Disney bez problema preuzme Sky. Disney ima ugled, za razliku od Murdocha, izjavio je Steven Barnett, profesor komunikacija na Sveučilištu Westminster za Bloomberg.

Naravno, regulatorno odobrenje Foxove transakcije s Disneyom trajat će mjesecima - možda čak i godinu dana - što znači da će odluka CMA-a o Foxovom preuzimanju Sky-a biti objavljena prije toga.

U međuvremenu, CMA nastavlja s istragom, pogotovo zato što još uvijek postoji toliko mnogo pitanja oko toga hoće li Disney sporazum doista završiti. Tijela za borbu protiv monopola u SAD-u i Europi morat će staviti skupa glave i sve jako dobro ispitati, piše The Independent.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.