Ekonomix
10538 prikaza

Eksplozija cijena nekretnina, investitor će dobiti koliko želi

Kristina Štedul Fabac/ PIXSELL
Investitori u stanove u centru Zagreba koji će moći izdržati i deset po Richteru zainteresirane zasad samo upisuju na listu. Izgleda da će ih prodati na licitaciji

Da već danas žele odrediti cijenu, bez problema bi dobili tri i pol i čak četiri tisuće eura za kvadrat, ali naprosto puštaju da cijenu odredi tržište. Samo skupljaju ponude, a za svaki stan ima najmanje deset zainteresiranih, priča kolegi i meni prekaljeni serijski poduzetnik, investitor u najrazličitije biznise, pa i u novogradnju. Govorio je o novogradnji u centru Zagreba, stanovima koji će biti otporni i na potres od deset po Richteru. Zafrkavali smo se da će na kraju balade investitor za kvadrat dobiti koliko poželi. Agenti me skoro pa zatrpavaju ponudama 1700+ za u potresu više ili manje oštećene stanove u centru, s visokim stropovima, i potencijalnom frkom s financiranjem obnove, možda sa susjedima koji bi, jer mogu, na mah sami sve obnovili, ali i susjedima koji se nisu dali i ne daju se iz kvadrata na predivnoj lokaciji, ali jedva da imaju što jesti. Onemoćala aristokracija za koju danas ne postoji ni rješenje ni vizionar reda veličine Holjevca našeg doba, koji bi rješenje isforsirao. Kolegica je prije deset godina trideset kvadrata na Knežiji prodala za 75 tisuća eura, 2500 kvadrat. Savjet ne tražim, niti bih ga dao, određujući fair cijenu kvadrata po cijeni koja se tad mogla dobiti za iznajmljivanje, šokirao sam i nekoliko agenata za prodaju, ali i nekoliko bankara, rekavši da bi se uloženo za petnaest godina vratilo kupim li za – 900 eura po kvadratu. Dosta daleko od 2500. Raspitao sam se kod susjeda, neki su ovih dana bez problema prodali za 2100 ili 2200, ili za 2000, ali iako zgrade nikakvih problema s potresom nisu imale, nitko se nije pohvalio da je prodao po cijeni s vrhunca histerije, iz doba mrvu prije Sanaderove rečenice da smo u banani.
Razmatrate li, kao i ja – savjet ne tražim, niti bih ga dao – nešto novca skloniti u bilo kakve kvadrate, čujem da se na Silbi kvadrat zemlje na kojoj je dopuštena gradnja prodaje za sto eura. Kako sam zaljubljen u Silbu, palo mi je na pamet na zemlji postaviti montažnu kućicu, ili kamp kućicu, ili je čak, kupuj, sinko, zemlju, zemlju više nitko ne proizvodi, pustiti komadić da stoji i čeka kupca po boljoj cijeni. Čudesan je to otok, na kojem nisu dopustili načičkavanje kuće na kuću, ni kad napune sve krevete u sezoni nije gužva. A dotad bih koji put, ako ništa drugo, na vlastitoj zemlji mogao kampirati pod šatorom.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • BESTpartizan 17:50 25.Lipanj 2021.

    u banani smo od 1992