Ekonomix
783 prikaza

Energetska obnova zgrada donosi 50 posto niže račune

Karlovac: Ministar Kuščević obišao gradilište energetske obnove Opće bolnice
Kristina Stedul Fabac (PIXSELL)
Osim ušteda, cijene stanova u energetskim obnovljenim zgradama rastu za 10 do 15 posto

Članovi udruge Upravitelj uspjeli su 'povući' čak 70 posto novca sa zadnjeg natječaja za energetsku obnovu višestambenih zgrada. Ukupna investicija projekta Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja iznosi preko milijardu kuna, a od toga je više od 560 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj. 

Energetskom obnovom stanarima će se omogućiti kvalitetniji i jeftiniji život, jer će uštede na grijanju i hlađenju biti 40 do 50 posto, a istovremeno će im cijene stanova porasti za 10 do 15 posto.

"Kod nas u Labinu su dosad obnovljene 32 zgrade, uz sufinanciranje Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti, vrijednosti 21 milijun kuna. Sada radimo na provedbi energetske obnove 32 zgrade, koje su ostvarile pravo sufinanciranja na zadnjem natječaju, a procijenjena vrijednost radova je oko 19 milijuna kuna. Pozitivna iskustva iz obnovljenih zgrada, kroz uštedu energije veću od 50 posto, brzo se šire u neobnovljene zgrade, zbog čega zanimanje za obnovu u Labinu i dalje raste", navodi Dolores Sorić, direktorica Labin stana, jednog od osnivača udruge Upravitelj.

Ističe da su, osim razmjene iskustava upravitelja, u udruzi razvili i izvrsne partnerske odnose s brojnim državnim institucijama, udruženjima, fakultetima, ali i građevinskim tvrtkama, ponuđačima materijala i osiguravateljima. Odlične suradnje su im omogućile razmjene znanja i uspješnost u 'povlačenju' novca iz EU fondova.

"Upravo zahvaljujući udruzi Upravitelj, okupili smo najbolje stručnjake u Hrvatskoj, raspravljamo s vrhunskim sucima o dvojbenim temama na našim savjetovanjima, surađujemo s uglednim sveučilišnim profesorima, ministarstvima, FZOEU, HGK... i sve to je rezultiralo ovakvim uspjehom u energetskoj obnovi  te sve boljim upravljanjem stambenim zgradama. To je osobito važno jer više od polovice stanovništva u Hrvatskoj stanuje u zgradama tzv. kolektivnog stanovanja i imaju upravitelja", ističe Brankica Dejanović, voditeljica Odjela pravnih i kadrovskh poslova u Inkasatoru iz Karlovca. Oni se bave upravljanjem stambenim zgradama 50 godina, a trenutačno upravljaju sa 646 zgrade i također su jedan od osnivača udruge Upravitelj. 

Upravitelj energetsku obnovu smatra važnom, ali ne i jedinom temom za kvalitetu suživota naših građana u stambenim zgradama. Na brojnim seminarima, savjetovanjima, stručnim raspravama koje su organizirali za članove raspravljaju o aktualnim trendovima, razmjenjuju iskustva i sudske prakse. 

Niz je tema kojima se udruga, također, bavi, kao što su određivanje visine pričuve, koje su granice odgovornosti suvlasnika..., a o brojnim temama raspravljat će na svom idućem velikom Savjetovanju upravitelja nekretninama u Zadru, od 18. do 21. travnja 2018. godine.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • jluci82 19:47 30.Siječanj 2018.

    nebuloza-kako je moj frend proteklih 10godina ulagao u toplinsku izolaciju kuće(fasada i stolarija),tako su cijene plina i struje skakutale naviše.