Ekonomix
95462 prikaza

Fantastična sezona je otkrila: Hrvatska je u groznoj krizi

Plaža
1/4
Nel Pavletić (PIXSELL)
Knjigu bih mogao napisati o svim mjestima na kojima nedostaje stručnog kadra. Mnogi su u Hrvatskoj samo zato što nisu uspjeli emigrirati. Ali hoće, prvom prilikom

Potkraj fantastične turističke sezone Hrvatska je nalik na autsajdera koji je protiv Federera na vrhuncu snage osvojio gem bez izgubljenog boda, a vidi da nema šanse i totalno je deprimiran.
Dakle, servirao je, Federeru je lopta stala na vrhu mreže. Da je prošla, server je ne bi mogao ni dodirnuti. Idući poen, Federerov retern milimetar u autu. Onda autsajder servira as. OK, i on nešto mora dobro odigrati, pogotovo na servisu. I onda Federer opet reternira milimetar u aut. Dio autsajderovih navijača slavi, ali znalci kuže. Lopte koje su zapele na vrhu mreže ili bile milimetar u autu počet će sjedati u teren, Federer izgubiti može samo čudom. Ili ni čudom.

Kafići na suncu | Author: Luka Stanzl/PIXSELL Luka Stanzl/PIXSELL

Žena je na godišnjem otišla na pedikuru i cijelo ljeto ju je bolio ili boluckao palac. Salon je na top lokaciji, ali - nema kadrova. Pitanje je koliko je Britanki i Njemica kući otišlo gunđajući da su ih izmesarili. Otišla je doktoru i čovjek nije znao uzeti bris. U Osijeku se gorko šale da u inozemstvo nisu otišli samo doktori koji ne znaju ni jedan strani jezik (postoje, istina, agencije koje doktore i tehničare uče strane jezike i šalju ih van), ali neće nam valjda odlaziti i s obale, gdje ima love!? 
Na Jadranu u turizmu radi mnogo Slavonaca kojima na čelu piše da su tu samo zato što nisu uspjeli otići u inozemstvo. I sad, ako čovjek na blagajni u dućančiću kupcima prilično otvoreno pokazuje da su nepoželjni - njegova plaća je ista neovisno o prometu - a na banderi vidi oglas da se na otoku traži konobar, najlogičnije na svijetu je da će pokušati dobiti posao na kojem se dobivaju napojnice. Gazda nema nekog izbora pa će uzeti novog u nizu koji nikad prije nije držao tacnu u rukama, kamoli u ruci.

Turisti na plaži | Author: Dusko Marusic (PIXSELL) Dusko Marusic (PIXSELL)

Vodoinstalacije mi je popravio - Talijan. Masa građevinskih radnika, majstora, otišla je u inozemstvo. Odlaze najbolji. U godini korone iz Hrvatske je otišlo 20.000 ljudi, a i dalje se rađa manje nego što umire. Sve manje zaposlenih u realnom sektoru izdržava sve više umirovljenika i zaposlenih u javnim službama.
Hrvatska je turistički game dobila bez izgubljenog boda ili je, hajde, izgubila poen ili dva, ali knjigu bih mogao napisati o svim mjestima na kojima sam vidio da fali stručnog kadra, pitanje je - tko će ostati Hrvatska? Tko će igrati meč u kojem ćemo se nadati čudu, pobjedi protiv “Federera” na vrhuncu snage?

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Lukas 12:04 08.Rujan 2021.

    Spilar,ti si jako smiješan. To se neče dogoditi NIKAD u prčiji od države u kojoj vlada kraDEZE

  • Pesonja 08:02 08.Rujan 2021.

    Plaće su mizerne ljudi, rade po cijeli dan za 5 6 tisuća kuna, to se na sezoni može zaraditi skupljanjem boca.

  • Nina 01:05 08.Rujan 2021.

    Prije 4 godine prijateljica u bolnici, u Francuskoj. Doktor je pregleda i na engleskom diktira sestri koja u karton piše na francuskom, prevodi. Pita njega moja ljube, na francuskom da joj pojasni nalaze, a on njoj odgovara, ja ne pričam ... prikaži još! francuski, ja sam bosanac. Ona se odvalila smijat ko luda pa nastavila pričat s njim naravno, po domaći. Tak da čemu čuđenje?