Ekonomix
1649 prikaza

Gdje je vaš novac: EU objavila crnu listu poreznih oaza

Aktivisti prosvjeduju protiv poreznih oaza
REUTERS/Francois Lenoir
Curenje informacija o offshore kompanijama izazvalo je prave potrese u najvišim sferama vlasti

Europska unija objavila je crnu listu od 17 zemalja, za koje se kaže da su porezne oaze, nakon 10 mjeseci istrage i sastanaka.

Nakon sastanka u Bruxellesu u utorak, ministri financija EU prozvali su Američku Samou, Bahrein, Barbados, Grenadu, Guam, Južnu Koreju, Macau, Marshallove otoke, Mongoliju, Namibiju, Palau, Panamu, Svetu Luciju, Samoa, Trinidad i Tobago, Tunis i Ujedinjene Arapske Emirate da ne rade dovoljno u sprječavanju izbjegavanja plaćanja poreza.

Novak Đoković Paradise Papers Ekonomix ‘Grobari’ su bili u pravu: Plati porez, p****!

Kako piše britanski Independent, glavni popis isključuje brojne britanske prekomorske teritorije, kao što su Kajmanski Otoci i Bermuda koji su bili na prethodnoj crnoj listi EU od lipnja 2015. godine. Prigovori o metodologiji tog posljednjeg popisa donijeli su njegovu promjenu.

Novi popis izrađen je od strane Kodeksa ponašanja Europskog vijeća (COC), skupine koju čine ministri financija iz zemalja članica EU, uključujući i Hrvatsku. Uključivanje zemalja na crnu listu temelji se na tome da li država daje povlašteni tretman tvrtkama koje im omogućuju da prenesu profit kako bi izbjegle porezna davanja.

Još 47 zemalja uključeno je u "sive zemlje" koje nemaju sustav u skladu s poreznim standardima EU, ali su se obvezale promijeniti svoje zakone.

Nenad Popović Nenad Popović Top News Tajni računi političara - Papersi otkrili ministra iz regije

"Na razini EU usvojili smo popis država koje ne rade dovoljno za borbu protiv utaje poreza", rekao je francuski ministar financija Bruno Le Maire.

Najava dolazi manje od mjesec dana nakon objavljivanja Paradise Papersa, velikog curenja informacija iz odvjetničkih kompanija gdje je otkriveno mnoštvo pojedinaca i tvrtki koje koriste prednosti off-shore oporezivanja.

Europski povjerenik za financije Pierre Moscovici pozvao je zemlje da "brzo usvoje popis europskih poreznih utočišta" u svjetlu otkrića Panama Papersa, kao i da se takav popis treba provesti s "vjerodostojnim i značajnim" sankcijama.

Očekuje se da će potencijalne sankcije koje se mogu provesti na članovima popisa dogovoriti u nadolazećim tjednima.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.