Top News
3513 prikaza

Tajni izvještaj: Europska unija će se raspasti do 2040.

Zastava Europske unije
REUTERS
Izvještaj je proglašen tajnim, ali je ipak dospio u medije

Desetljeća nesigurnosti mogla bi izazvati kolaps Europske unije što bi dovelo do izbijanja sukoba diljem kontinenta, navodi se u najpesimističnijem scenariju izvještaja njemačke vojske. Ovaj dosje, objavljen u dnevnom listu Spiegel, rađen je pune dvije godine, a vjeruje se da je ovo prvi put da se njemačko ministarstvo obrane upustilo u tako kompleksno istraživanje. Analiza ima 102 stranice, a dobila je ima "Strateška perspektiva 2040".

Provedena je zbog straha od nemogućnosti opstanka posthladnoratovskog globalnog sustava i sve agresivnijeg ponašanja Rusije, počevši od agresije u Ukrajini, javlja Spiegel. "Strateška perspektiva 2040" interno je objavljena u veljači, ali je odlučeno da ostane tajna i ne izlazi u javnosti.

Istraživanje je pratila vojna vježba njemačke vojske koja je simulirala sigurnosne prijetnje zemlji nakon kolapsa Europe kakvu danas poznajemo. Trupe njemačke vojske viđene su kako u tenkovima vježbaju odbijanje napada nedaleko od Munstera. Vježbe su uključivale sve rodove vojske.

Rasplet situacije kroz 20 godina

Nijemci su predviđali rasplet situacije u iduća dva desetljeća na temelju društvenih trendova i međunarodnih sukoba.

Bundeswehr razradio je šest potencijalnih scenarija raspada EU. U jednom od njih, nazvanom "Kolaps EU i Njemačka u reaktivnom modu", opisuju svijet u kojem je proširenje Europske unije propalo, a na snazi je obrnut proces te sve veći broj razočaranih zemalja izlazi iz bloka.

"Rastući nered i anarhija u kaotičnom i konfliktnom svijetu utjecali su na dramatičnu promjenu sigurnosne politike kako Njemačka tako i cijele i Europe. Zemlje napuštaju blok, a Europa gubi svoj utjecaj", navodi se u spomenutom scenariju koji predviđa "sukobe na nekoliko različitih strana".

U drugom scenariju nazvanom "Zapad protiv Istoka", predviđa se da će pojedine zemlje središnje i istočne Europe istupiti iz EU i formirati vlastiti "istočni blok", a sve uslijed rastućeg utjecaja Rusije na te države.

U četvrtom scenariju, nazvanom "multipolarna konkurencije" ekstremizam je u nezadrživom rastu, a istovremeno pojedine EU države počinju pratiti "ruski model državnog kapitalizma" i tako "ubijaju" globalizaciju".

Urušavanje svjetskog poretka

"Međunarodni poredak ubrzano se urušava, svijet kakav znamo se mijenja uslijed desetljeća nestabilnosti, a uspostavljeni sustav vrijednost potpuno je promijenjene", navodi se u izvještaju.

Glasnogovornik njemačkog ministarstva obrane izjavio je da je istraživanje "donijelo gruba predviđanja, ali nigdje nije navedena vjerojatnost ostvarenja bilo kojeg scenarija" i odbio je daljnje komentare detalja izvještaja.

Njemačko istraživanje i izvještaj načinjen na temelju njega u potpuno je suprotnosti za službenom politikom većine EU lidera, a koji se zalažu za dublju integraciju europskih zemalja u Uniji, uključujući čak i mogućnost formiranja europske vojske. U tome prednjače njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emmanuel Macron koji pozivaju na veću integraciju eurozone. 

I predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker rekao je da bi "zajedničke vojne snage dale dodatnu težinu i sigurnost čitavoj Europi".

U ožujku 2015. godine je Juncker rekao da je "EU neophodna zajednička vojska kako bi bila shvaćena ozbiljno na međunarodnom nivou". Međutim tadašnja članica Unije i jedna od vodećih vojnih sila Europe Velika Britanija snažno se usprotivila takvom prijedlogu. Međutim, nakon Brexita prijedlog o EU vojsci ponovno je aktivan.

(Blic)

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.