Ekonomix
1181 prikaza

Gradi se 30 vrhunskih golf-terena u Hrvatskoj

Golf
1/2
Pixabay
Danas u svijetu golf igra 60 milijuna ljudi na 32.000 igrališta

Projekti za koje postoje investitori, koji su spremni odmah početi s gradnjom čim prikupe potrebne dozvole, a planira se gradnja na području Srđa, Baštijunskog Briga, Matalde, Stancije Grande-Vrsar, San Marco-Rovinj i Porto Mariccio, dok su projekti za koje postoji gotova potrebna dokumentacija i koji bi se mogli realizirati odmah, pod uvjetom da se nađe zainteresirani investitor, Fratarska šuma (Biska), Larun, Zelena i Plava laguna Poreč, Marlera, Stancija Negrin, Stancija Grande (Umag), sva u Istarskoj županiji te Zaprešić u Zagrebačkoj i Prukljan u Šibensko-kninskoj županiji.

Akcijski plan razvoja golf ponude izrađen je u skladu sa Strategijom razvoja hrvatskog turizma do 2020., u kojoj je golf označen jednim od važnijih hrvatskih turističkih proizvoda, a iako se o tome godinama dosta pričalo i pokušavalo investirati u golf igrališta, to nije zaživjelo koliko bi moglo, te će se upravo o preprekama i drugim temama važnim za taj razvoj raspravljati na konferenciji.

Investitori za izgradnju golfa ipak će graditi | Author: Grgo Jelavic (PIXSELL) Grgo Jelavic (PIXSELL)
Konferencija će okupiti zainteresirane dionike za taj jedan od najkonkurentnijih i najprofitabilnijih oblika turizma u svijetu, a cilj tog skupa je i stvaranje pozitivne percepcije razvoja golfa u javnosti, što ima utjecaj i na politiku razvoja golfa u Hrvatskoj te obrazovanja administracije od državne do lokalne razine o pojedinim aspektima golfa kako bi se ubrzali procesi izdavanja potrebnih rješenja, dozvola i drugih poslova potrebnih za izgradnju golf igrališta i privlačenje investitora.

Naime, golf je danas globalno popularan s procijenjenih oko 60 milijuna igrača i 32 tisuće igrališta u svijetu, koji su postali sastavni dio turističke ponude svih razvijenih zemalja.

"Strategijom je predviđena izgradnja 30 novih visokokvalitetnih golf igrališta do kraja planskog razdoblja Strategije, što bi Hrvatskoj donijelo kvalitetnu ponudu golfa u formi 'grozdova' golf igrališta, koja igračima, na relativno malim međusobnim udaljenostima, omogućuje zadovoljstvo igranja na različitim, vrhunski projektiranim i okolišno odgovornim igralištima. To bi pratili i brendirani hoteli te ponuda eno-gastronomije, wellnessa, talasoterapije i drugog", navodi se uz ostalo u Akcijskom planu.

U planu se navodi i da je Hrvatska tek na početku razvoja tog sporta i ponude, kao i da zbog malog broja igrališta i njihove prostorne raspršenosti ta ponuda nije atraktivna.

Plaža u Primoštenu Luksuzni turizam Top News Dok Hrvatska stoji, Crna Gora nam uzima turiste i goste

"Hrvatska danas nije golf destinacija, što nije u skladu s opće prihvaćenim opredjeljenjem o tržišnom repozicioniranju Hrvatske prema višoj kvaliteti turističke usluge i produljenju turističke sezone", stoji u Planu, uz podatke da je u prostornim planovima hrvatskih županija, gradova i općina ucrtano gotovo 100 novih lokacija za izgradnju golf igrališta.

Neke od tih planiranih lokacija još nisu u prostornim planovima, a kako je postupak izmjena prostornih planova u tijeku neke se lokacije iz tih planova planiraju ukinuti, a neke se vjerojatno nikada neće realizirati. 

"Od svih navedenih lokacija u prostornim planovima, aktivnosti na realizaciji projekata počele su na manje od 20 posto. Te su aktivnosti u različitim fazama gotovosti, od gotove projektne dokumentacije ili tek njezine izrade do važeće građevinske dozvole", navodi se u dokumentu.

Slavni golfer Bernhard Langer | Author: Andreas Gebert/DPA/PIXSELL Andreas Gebert/DPA/PIXSELL

"Da bi se vizija razvoja golf igrališta, golfa kao sporta te golf turizma u Hrvatskoj, koja je usvojena od Vlade i Sabora, ostvarila, potrebno je prepoznati neopravdana ograničenja zbog kojih se golf igrališta ne grade željenom brzinom te predložiti mjere da se takva ograničenja uklone ili minimiziraju. Upravo je to cilj ovog Akcijskog plana", navodi se u dokumentu o kojem će se raspravljati na dvodnevnoj konferenciji u Poreču. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.