Ekonomix
1236 prikaza

HDZ sanira štetu: Marićev harač neće proći

Zdravko Marić
Jurica Galoic (PIXSELL)
Novim zakonom je predviđen za skoro dvostruko rast minimalne bruto plaće koje si mora isplatiti direktor neke tvrtke

Nismo željeli otići iz zemlje u potrazi za boljim životom, nego smo odlučili ostati ovdje, plaćati sve moguće doprinose, poreze, izmišljene namete i boriti se s inspekcijama. Ovakav vaš potez zatvorit će i moju tvrtku i još 90 posto malih.

Napisao je to ministru financija Zdravku Mariću mikropoduzetnik Igor Gorta na novi prijedlog izmjena Zakona o doprinosima. To je jedan od stotinjak negativnih komentara kojim su mali poduzetnici obasuli u javnoj raspravi na ministra financija. 

Novim zakonom je predviđen za skoro dvostruko rast minimalne bruto plaće koje si mora isplatiti direktor neke tvrtke. U bruto iznosu, malom poduzetniku koji je tek počeo, morao bi svaki mjesec imati oko 10.400 kuna samo kako bi platio sebe, a od tog iznosa gotovo polovica odlazi državi za doprinose.

Radnici Porezni režim Ekonomix Hrvatske plaće: Kome najbrže, a kome najsporije rastu

Marić je poručio da je htio spriječiti zlouporabe jer direktori prijavljeni na miniminalnu plaću koriste sve pogodnosti zdravstvenog sustava, a ne uplaćuju dovoljno doprinosa. 

Ali struka je upozorila da će izazvati drugi efekt te uništiti mikro i mala poduzeća s jednim ili nekoliko zaposlenih.

Gorta ima malu obiteljsku tvrtku za namještaj, kaže da se njih troje ionako svaki mjesec bore kako bi skuckali za plaće.

"Ako ovakav zakon prođe, neću otići, ostat ću u Hrvatskoj, ali ću raditi na crno, bez doprinosa i poreza. Za to me možete kazniti, ali naplatiti se ne možete ni iz čega, osim da mi uzmete automobil star 16 godina", napisao je taj poduzetnik Mariću.

I ostale reakcije se svode na to da će ove izmjene uništiti male koji ne mogu skupiti godišnje 125.000 kuna samo za svoju plaću, a da nisu ni platili režije ni imali bilo koji drugi trošak.

Prijedlog je, osim struke, naišao i na kritiku koalicijskih partnera HNS-a koji je rekao da neće podržati te izmjene, HSLS-ovac Darinko Kosor je rekao da takav antipoduzetnički zakon neće proći dok su oni u vladajućoj koaliciji, ali, najvažnije, čak je i u HDZ-u naišao na žestoki otpor. 

Čak su i neki članovi Vlade ostali iznenađeni Marićevim potezom jer nisu vidjeli najavu toga u paketu poreznih izmjena. Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta se, prema našim saznanjima, otvoreno pobunio. 

Neslužbeno saznajemo i da takvo predloženo povećanje sigurno neće proći, nego će najvjerojatnije biti maknuto iz izmjena Zakona o doprinosima.

"Javna rasprava i postoji da se isprave pojedinosti u zakonima koje predloži određeni ministar. Tako je i s ovim slučajem. Previše fokusa javnosti je otišlo na taj mali dio, a Vlada će s ovim i ranijim paketima poreznih izmjena ukupno rasteretiti građane i poduzetnike za šest milijardi kuna", kaže nam sugovornik iz HDZ-a.

Čak ni u Ministarstvu financija više ne brane toliko zakon nego su se “povukli”. Marić je rekao ranije da želi stati na kraj oko 100.000 direktora i članova uprava koji su osigurani po drugoj osnovi i uz minimalne uplate doprinosa.

Andrej Plenković i Zdravko Marić Katastrofa Ekonomix Marić i Plenki našli novi način kako oguliti poduzetnike

Iako smo pokušali saznati hoće li odustati od novog nameta koji bi se odnosio na sve direktore, pa čak i malih kompanija, samo smo dobili poruku “da ništa nije definirano konačno i da je javna rasprava u tijeku”.

I to je poruka da se od izmjena koje su digle buru kod malih poduzetnika očito odustaje.

I Udruga Lipa, koja se zalaže za porezno rasterećenje, izjavila je da su zakonske izmjene loše te da predstavljaju novo opterećenje malih i mikro poduzetnika.

Poduzetnici ogorčeni: Tjerate nas da zatvorimo tvrtke i odemo na burzu

“Ako ovakav zakon prođe, gasite u potpunosti ‘žensko’ poduzetništvo. Otvaramo svoj mali biznis kako bismo uskladile majčinstvo i karijeru te svi imamo manji godišnji promet od 130.000 kuna, koliko sad treba za plaću. Što će proračun dobiti s time? Dobit ćete ljude na burzi”, piše Ružica Vrdoljak.

“Kao mikro poduzetnik radim više od 12 sati dnevno da bih zaradila manje od 300.000 kuna godišnje, bez ikakvog godišnjeg i bolovanja. Prema predloženim izmjenama, onemogućeno mi je sad zaposliti neku osobu da se rasteretim, jer ću sebi morati isplaćivati plaću od 10.000 kuna”, piše poduzetnica Iva Levanić.

“Vlasnik sam d.o.o. 25 godina, nikad nisam bio u blokadi, niti sam ikad bio ikome dužan. Ako ovaj prijedlog prođe, bit ću prisiljen zatvoriti tvrtku jer treba ZARADITI (da, nama ne padaju novci s neba) 10.000 kuna za direktorsku plaću svaki mjesec. Bit ću još jedan nezaposleni na burzi”, kaže Marko Jelečki.

“Neću moći ispuniti ove obveze kao vlasnik mikro poduzeća. Korisnik sam potpore Hamag Bicroa i trenutačno svoj zajam redovito plaćam. Krenuo sam u projekt računajući na trenutačne zakonske uvjete. Ako se doprinosi povećaju, zatvorit ću tvrtku i preseliti poslovanje u inozemstvo.” Super produkcija j.d.o.o.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.