Ekonomix
1815 prikaza

"Ne može Marić određivati kolike će biti plaće direktora"

Zdravko Marić
Hrvoje Jelavic (PIXSELL)
Prijedlog zakona kojeg je ovih dana predstavio Zdravko Marić izazvao je brojne negativne reakcije

Poduzetnici i stručnjaci ogorčeni su najavom ministra Zdravka Marića o povećanju doprinosa na direktorske plaće u malim tvrtkama.

U slobodnom tržišnom gospodarstvu država ne smije regulirati ničiji dohodak, kaže mali poduzetnik Marko Rakar pa nastavlja:

"Totalno je nerazumljivo i neprihvatljivo da se administrativnom mjerom odlučuje o najmanjem (ili najvećem) dohotku onih ljudi koji su dobrovoljno odlučili svoje prihode ostvarivati kroz dobit. Postojeći prijedlog je sramotan, needuciran, protutržišan i direktno umanjuje Ustavom zajamčenu poduzetničku slobodu.

Građani kopaju po smeću u potrazi za povratnom ambalažom Čerupanje guske Ekonomix Ovakav obračun poreza je zastario, sirotinja pati

"Osim toga, ova ‘reforma’ je duboko nemoralna jer već sad sadrži iznimke. Država, primjerice, pomaže svećenike 2,5 puta nižim koeficijentom, a kažnjava informatičare", nastavlja Rakar.

Velimir Šonje objasnio je na svom blogu kako u sustavu postoji niz nelogičnosti.

"Koeficijenti su različiti zavisno o vrsti rada koji obavljate. Na primjer, ako ste sportaš, bez obzira bavite li se hokejem na travi ili nogometom, vaša će minimalna osnovica biti 110 posto prosječne plaće. Međutim, ako ste svećenik, koeficijent iznosi svega 38 posto. Isto će vrijediti za poljoprivrednike, ali opet ne za sve. 38 posto vrijedi ako ste OPG. Ako ste poljoprivrednik koji utvrđuje dohodak od samostalne djelatnosti, vaš koeficijent je viši i iznosi 55 posto. Zašto bi minimalno propisana vrijednost rada u poljoprivredi bila različita ovisno o vrsti registracije (OPG vs. samostalna djelatnost)? Samo nebo zna", piše Šonje i nastavlja:

"Jedino je jasno da svaka takva regulatorna razlika znači više potrebe za pažljivim birokratskim nadzorom, izvještavanjem i inspekcijama. Više posla za naše..."

"Protiv sam propisivanja i reguliranja plaća direktora i članova uprava tvrtki", kaže Davorin Štetner, predsjednik Hrvatske mreže poslovnih anđela CRANE, poduzetnik i investitor, pa nastavlja:

"Osnovni cilj je potaknuti ulazak mladih u biznis, a ovim nametanjem visokih mjesečnih troškova stvaramo suprotne pretpostavke. Uvijek idemo u smjeru kažnjavanja poštene većine zbog malog postotka onih koji muljaju. Ja bih deregulirao stavku plaća za direktore i ostavio proizvoljno. Ovim se išlo na popunjavanje rupe u zdravstvu, što je krivo. Trebamo rješavati uzrok rupe totalnom reorganizacijom sustava. Zdravstveni sustav se pokriva iz proračuna. Smanjili smo porez na dobit i naplatili milijardu kuna više! Znači, direktor i vlasnik tvrtke plaća to zdravstvo i kroz porez na dobit. Zašto ne nastaviti sa smanjenjem poreza na dobit i drugih stavki ako smo vidjeli da je rezultat pozitivan za proračun?

Andrej Plenković i Milan Kujundžić Država laže Ekonomix Što će Kujundžić postići većim cijenama cigareta i alkohola

Dvije ključne stvari u zadnjih nekoliko godina bile su uvođenje PDV-a po naplati za tvrtke do tri mil. kuna te smanjenje poreza na dobit. Očekivao sam nastavak a ne ovakve šokove!

"Ne bih dirao dosadašnja rješenja oko od poreznika priznate minimalne direktorske plaće", kaže Miodrag Šajatović, urednik Lidera i poduzetnik.

"Ako postoje rupe u ostalim zakonima i pravilnicima, pa donijela ih je država. Neka ih promijeni."

Poduzetnica Gordana Muraja piše kako poduzetnicima trebaju godine da uhodaju posao, no doprinose moraju plaćati, i to na visoku osnovicu. A u prvih par godina su rijetki oni koji nisu u gubitku.

"Kako je moguće da si obavezan doprinositi na određeni iznos ‘plaće’ ako tu plaću nemaš i zapravo si je ne isplaćuješ? Ne znam da je netko to ikad pitao javno", kaže gospođa Muraja.

Mjere koje poduzetnici i stručnjaci predlažu ministru Mariću

1. Uvedite novi status: Ostavio bih sustav kakav je sad i krenuo prema uvođenju statusa poduzetnika koji nije zaposlen nego plaća zdravstveni i mirovinski doprinos sam, kaže poduzetnik Saša Cvetojević.     

2. Skinimo neke s HZZO-a: Ovu beskrajnu zavrzlamu s propisivanjem minimalnih osnovica za plaćanje doprinosa treba riješiti uvođenjem statusa za poduzetnike koji ne žele imati plaće i plaćati doprinose, ali onda ne trebaju niti koristiti državno mirovinsko i zdravstveno osiguranje dok su u tom statusu. Takav bi sustav bio jednostavan i pravedan, smatra dr. Velimir Šonje, poduzetnik i ekonomist.     

3. Promijenite sustav: Išlo se na popunjavanje rupe u zdravstvu. Krivo. Trebamo rješavati uzrok rupe totalnom reorganizacijom sustava. I još smanjiti poreza na dobit, kaže Davorin Štetner, poslovni anđeo.     

4. Ukidajte ograničenja: Ministarstvo treba ukinuti sve ovakve sulude administrativne odluke i ograničenja koja nas dugo drže na dnu europske i svjetske konkurentnosti, kaže poduzetnik Marko Rakar.     

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.