Ekonomix
110 prikaza

HDZ se ne zamjera bankama - možda će im trebati njihovi krediti

Članovi udruge Franak prosvjedovali ispred HNB-a i tražili ostavku guvernera Vujčića
Tomislav Miletic (PIXSELL)
Ako dođe na vlast, HDZ planira zaposliti 180.000 ljudi na projektu megaizgradnje željeznice, natapanja i reindustrijalizacije. U svom gospodarskom planu, međutim, računaju i na višemilijunske kredite!

Ko duh u boci, kazao je jedan od SDP-ovih političara za pompozni HDZ-ov gospodarski plan.

"Nitko ga nije vidio, a tvrde da je on spas za državu. Usudio bih se kazati", kaže nam sugovornik - da bi javnost trebalo detaljnije upoznati s njegovim sadržajem, pogotovo jer se famozno gospodarsko čudo uvelike temelji na dizanju kredita - zaključuje SDP-ov političar dodajući kako “ova vlast već pune četiri godine ima pune ruke posla s vraćanjem kamata na kredite koje je HDZ nepotrebno i nonšalantno dizao za vrijeme svog mandata.

U SDP-u će ostavštinu HDZ-a uvijek rado prikazati kao svoj veliki hendikep i opravdanje za to što gospodarstvo nije raslo.

Da HDZ-ov privredni plan leži uvelike i na dizanju kredita ponajviše, kako doznajemo, u Europskoj banci za obnovu i razvitak uvjerili su nas izvori u samom HDZ-u.

Računaju da će pedeset megaprojekata koje je sastavio stranački gospodarski tim HDZ-a podržati EU iz svojih strukturnih fondova i sufinancirati nepovratnim sredstvima. 

EU daje novac uglavnom za projekte koji su važni za jednaki razvoj Unije na razini svih članica, u HDZ-u smatraju da je to svih pedeset.

Članovi udruge Franak prosvjedovali ispred HNB-a i tražili ostavku guvernera Vujčića | Author: Tomislav Miletic (PIXSELL) Tomislav Miletic (PIXSELL)

Baš kao što su uvjereni i da će Europska unija dati novac i za socijalne, mirovinske i zdravstvene reforme koje u cijelosti izrađuje IFO institut u Muenchenu.

O gospodarskom planu se još nešto i zna, no o tim reformama nitko nema pojma što uistinu sadrže. HDZ zbog bliske suradnje s Njemačkom očekuje da će u slučaju pobjede na izborima imati tijekom cijelog mandata njezinu potporu u dodjeljivanju bespovratnih sredstava.

Naravno, baš kao što će i Njemačka objeručke podržati projekte koji se oslanjaju na novac iz banaka u njihovu vlasništvu.

U HDZ-u nam kažu da je točno da plan podrazumijeva i novac od kredita, ali po iznimno povoljnim kamatama. Pritom, kažu, provedbeni plan projekata bez problema podrazumijeva vraćanje tih istih kredita.

Vrijednost HDZ-ovih kapitalnih investicija doseže čak 42 milijarde eura, od čega se samo u prometnu infrastrukturu planira uložiti 15 milijardi eura, koje bi generitrale desetke tisuća radnih mjesta - barem tako tvrde u HDZ-u. 

No valja biti oprezan prema predizbornim obećanjima - ipak već nekoji put svjedočimo da ona nikad kasnije za mandata ne budu ispoštovana niti trećinu. 

Na kraj, zbog takve očite obmane nijedna vlast do sad nije odgovarala pa zašto onda “knjiga bajkovitih želja” i ovaj put ne bi bila dio predizborne priče . U HDZ-u nas uvjeravaju da će ovaj put, ako oni pobijede, biti drukčije. 

Planiraju iz pepela uzdignuti usahlu poljoprivredu uspostavom 2500 novih poljoprivrednih gospodarstava te povećavanjem natapanih površina na 1, 8 posto ukupne površine u Hrvatskoj. 

Ulaganje - prava sitnica - “samo” 2, 4 milijarde kuna. I tvrde da će samo na tome zaposliti 55.000 radnika.

Velike nade polažu i u podizanje čitavog niza hidroelektrana - na Savi u Zagrebu kod Podsuseda i Prečkog, na Dravi Molve I i II te Kosinj, slijede LNG terminal na Krku, Luka Rijeka... Sve u svemu, mnogo projekata i mnogo kredita.

"Jasno vam je zašto se onda Karamarko ne smije zamjeriti bankama", kaže naš sugovornik iz SDP-a, dodajući da je plan HDZ-a potpuno nerealan.

S druge pak strane šef HDZ-a uistinu je vrlo oprezan prema bankama - tek kad je uvidio da javnost podržava Milanovića u rješenju oko švicarskog franka, Karamarko je gotovo nevoljko pristao podržati Vladin prijedlog.

Pritom je stalno upozoravao na nedostatke koje mnogi iščitavaju kao držanje rezervnog položaja - ako krene jednog dana ukrivo, Karamarko će mirne duše kazati, “mi smo upozoravali...”.

Mnogi mu zamjeraju nejasan stav o ključnim pitanjima, pa tako i o bankama. Iz HDZ-a kritike na račun banaka ne izlaze- HDZ jednostavno ne kritizira “najveće lihvare u državi”.

Neki tvrde da je glavni razlog za to gospodarski program, drugi su skloniji mišljenju da je razlog kratkoročne prirode- HDZ je nakon Sanaderova utamničenja postao stranka skromnih prihoda.

Kampanja je u tijeku, a kampanja košta. Karamarko ne želi stvari prepustiti slučaju - još jedan mandat koalicije unazadio bi potpuno HDZ. Zato Karamarko u svom stilu računa, što manje talasa, to će i donacije biti veće...

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.