Ekonomix
7515 prikaza

Otkrivamo što čeka poduzetnike koji žele otvoriti tvrtku u Hrvatskoj

Guliver/Shutterstock
2016. godine u Hrvatskoj je osnovana 14.181 nova tvrtka, što je povećanje od 10% naspram prethodne godine. Ako se i vi odlučite na ovaj potez, trebali biste znati što vas sve čeka

Već dugo maštate o pokretanju vlastitog posla, ali niste sigurni koji vam je idući korak? Ne očajavajte, tu smo zato da vam pomognemo. Donosimo najjednostavniju listu stvari na koje morate misliti ako pokrećete vlastiti posao.

D.O.O. ili J.D.O.O. ?

Prva i osnovna stvar koju trebate znati je vrsta tvrtke koju otvarate. Najjednostavnije rečeno, društvo s ograničenom odgovornošću je svako društvo koje osniva jedna ili više osoba koje žele poslovati pod zajedničkim imenom. Temeljni kapital mora iznositi više od 20.000 kuna, a najčešće se u cijelosti uplaćuje u novcu. Dozvoljen je i djelomičan upis stvari i prava u temeljni kapital, ali je u tom slučaju najniži iznos koji se mora uplatiti u novcu 10.000 kuna. Jednostavno društvo s ograničenom odgovornošću zapravo je jedan od oblika d.o.o.-a. Razlikuju se po tome što je osnivanje j.d.o.o.-a nešto jednostavnije. Mogu ga osnovati samo jedan do najviše tri osnivača i samo jedan može biti član uprave, tj. direktor. Nadalje, temeljni kapital j.d.o.o.-a može iznositi od 10 do 20.000 kuna, a ako se prijeđe taj iznos, počinju se primjenjivati odredbe zakona koje vrijede za d.o.o. Konačno, kod j.d.o.o.-a nije dopušteno upisivanje stvari ili prava u temeljni kapital.

Nomen est omen

Mnogi ljudi vjeruju kako već samo ime tvrtke može odrediti i njen uspjeh. Vjerovali i vi u to ili ne, nakon što ste se napokon odlučili za naziv, posjetite link https://sudreg.pravosudje.hr. Na tom linku možete provjeriti postoji li pod tim imenom već koja tvrtka. Preporučamo i da pripremite nekoliko alternativa, za slučaj da je vaše ime već zauzeto. Postoji i trik ako ste baš 'zapeli' za određenim imenom koje je zauzeto. Naime, iako teoretski ne mogu postojati dvije firme s istim imenom, takvih ipak ima. Ono što ih razlikuje je mjesto, tj. trgovački sud na kojem su registrirani. To znači da, teoretski, ime koje je zauzeto možete ipak dobiti ukoliko tvrtku registrirate u nekom drugom mjestu. E sad, koliko vam se zbog imena isplati mijenjati lokaciju tvrtke, to je ipak samo na vama. Ne možemo vam baš u svemu pomoći.

 

Fiskalizirati ili ne, pitanje je sad

Šalimo se, naravno. Fiskalizacija je ipak obavezna za sve. Kako bi ste uopće ušli u sustav, potrebno se prijaviti na Poreznoj upravi. Prijava u sustav poreznih obveznika obavlja se u ispostavi porezne uprave, i to prema sjedištu vašeg društva. Kod prijave, morate dostaviti iduće dokumente:

  • rješenje Trgovačkog suda
  • obavijest o razvrstavanju poslovnog subjekta
  • potpisni karton
  • ugovor o najmu poslovnog prostora
  • ugovor o obavljanju računovodstvenih usluga ili izjava da će društvo samostalno obavljati poslove računovodstva
  • obrazac P-PDV-1, ali samo ako društvo ulazi u sustav PDV-a

Zvuči zabavno, zar ne?

Ruka pomoći

Odlučiti s kojom bankom ući u novu avanturu nikad nije lako. Svakako bi ste već od početka trebali tražiti pouzdanu banku za partnera u vašem pothvatu. Bilo da su vaši prohtjevi jednostavni ili ste malo zahtjevniji, bitno je naći upravo onu banku koja će odgovarati svim vašim željama. Raiffeisen banka sa svojim FlexiBiz poduzetničkim paketima mogla bi biti upravo ono što tražite. Također, nije dobro gledati samo trenutnu situaciju, već i budućnost. Ako vaš posao postigne ogroman uspjeh, a sigurno smo da hoće, morate razmišljati i da li je ta banka partner s kojim bi ste mogli ostvariti sve vaše potencijale.

 

Aplikacije za prave poduzetnike

Kao i većini modernih poduzetnika, najbolji pomoćnik će vam biti upravo vaš smartphone ili tablet. Stoga, bilo bi pametno skinuti one aplikacije koje će vam uvelike olakšati poslovanje, a time i vaš život. Postoje aplikacije zaista za sve, od kreiranja odličnih rasporeda do boljeg organiziranja rada u grupama. Ne brinite, i tu imamo pravu stvar za vas - listu najboljih aplikacija za svakog novog poduzetnika, koju možete pronaći ovdje.

U svakom slučaju čeka vas još dosta posla, ali se nadamo da smo vam bar malo pomogli kod ovog važnog poglavlja u životu svakog poduzetnika. Nadamo se i da ćete nas se sjetiti kada budete uživali u svome teško zarađenom novcu u vili na Azurnoj obali. Kao što vidite, imamo velika očekivanja od vas, stoga nas nemojte iznevjeriti.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Nikola Perić
    Neron 16:51 02.Studeni 2017.

    Nema uvoza,osim lopova(rodjaka) iz BH.

  • Avatar Antun Sklepić
    marica 07:42 24.Listopad 2017.

    moj vam je savjet što dalje od hrvatske onaj ko je ulagao još se nije obogatio,samo su se obogatili razni prevaranti.