Ekonomix
525 prikaza

Jedan posto stanovnika drži pola bogatstva na svijetu

Bogataši izlaze iz aviona
Thinkstock
Koliko raste globalna nejednakost dokazuje i to što je pola svjetskog bogatstva trenutno u rukama samo jedan posto populacije

Srednja klasa nestaje zbog jako bogatih, prema istraživanju Credit Suissea, a prvi puta se smatra i da postoji više pripadnika srednje klase u Kini (109 milijuna) nego u SAD-u (92 milijuna). 

„Bogatstvo srednje klase raste sporijim tempom nego bogatstvo na samom vrhu“, napominje Tidjane Thiam, izvršni direktor Credit Suissea. „Ovo je obrnuti trend u odnosu na onaj prije krize, prema kojemu je podjela bogatstva srednje klase bila relativno stabilna dulji niz godina“. 

Kako bi se našao u skupini 50 posto bogatih građana svijeta, čovjek treba imati samo 3.210 dolara.  Nekih 68.800 dolara osigurava mjesto u vrhu 10 posto bogatih, dok je za sam vrh.kojeg čini jedan posto stanovništa, potrebno više od 759.900 dolara. Izvještaj definira bogatstvo kao vrijednost imovine i burzovne investicije, ali isključuje dug. 

Oko 3,4 milijardi ljudi, što je nešto više od 70 posto globalne odrasle populacije, posjeduje bogatstvo manje od 10.000 dolara. Daljnja milijarda, što je petina svjetske populacije, na računu raspolaže svotom u rasponu od 10.000 do 100.000 dolara.  

Djeca bogataša | Author: Facebook Facebook

Svaki od preostalih 383 milijuna odraslih, tj. osam posto populacije, ima bogatstvo veće od 100.000 dolara. Ova brojka uključuje i nekih 34 milijuna američkih milijunaša. A oko 123.800 pojedinaca među njima ima više od 50 milijuna dolara, dok ih približno 45.000 ima preko 100 milijuna dolara.

Velika Britanija je treća po ovom broju „ultra bogatih“ pojedinaca. 

„Ovo je najnoviji dokaz da je ekstremna nejednakost izvan kontrole. Jesmo li zaista sretni što živimo u svijetu u kojem je jedan posto na samom vrhu i oni posjeduju pola bogatstva, a polovica najsiromašnijih posjeduje tek jedan posto?“, pita se Mark Goldring, izvršni direktor Oxfam GB-a

Globalno bogatstvo, zaključuje se u izvješću Credit Suissea, palo je za 12,4 trilijuna dolara do sada u 2015. godini, točnije na 250 trilijuna dolara, što je zabilježeni pad od bankovne krize 2008.

To je uglavnom rezultat jačine dolara, jer se ta valuta koristi za kalkulaciju u Credit Suisseu

Prije godinu dana, Velika Britanija je bila jedina država u skupini G7 u kojoj je porasla nejednakost ovog stoljeća. Autori ovogodišnjeg izvještaja su napisali: „U Velikoj Britaniji nejednakost bogatstva raste od 2000. godine, a jaz u bogatstvu, po odrasloj osobi, između najmanjeg segmenta i ostatka populacije - porastao je. 

London | Author: Thinkstock Thinkstock

Velika Britanija je četvrta na svijetu po srednje bogatoj klasi. Credit Suisse je izračunao da je sad u ovoj otočnoj državi 2,4 milijunaša, što je za 68.000 više nego godinu prije.

U SAD-u je trenutno više od 15 milijuna milijunaša, što je povećanje za 903.000 pojedinaca. 

Velika Britanija je, uz to, samo jedna od tri države, uz Kinu i SAD, koja bilježi porast bogatih kućanstava u 2014. godini. 

Izvješće se ove godine fokusiralo na srednju klasu koje se definira prema osobnom bogatstvu, a ne po zanimanju. Ono kaže da 14 posto odraslih širom svijeta pripada srednjoj klasi, te imaju od 50.000 do 500.000 dolara imovine, piše Guardian.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.