Ekonomix
1701 prikaza

Sin Gordana Lauca pokrenuo internetsku trgovinu hrane

Garešnica: Rad motikom nezamijenjiv je u okopavanju plantaže češnjaka
1/3
Damir Špehar/ Pixsell
Mogu li zaraditi na opskrbljivanju sebe i dragih mi ljudi najkvalitetnijom hranom, vjerujem da bih riskirao i uložio nešto sitno u hrvatsku pamet i poljoprivredu

E, da mi je ovo sad, na Šolti, gotovo sam zavapio čitajući status Gordana Lauca o njegovom poduzetnom sinu Ivanu. “Poduzetnička priča završila je u novinama. Nove tehnologije koje izravno spajaju male proizvođače zdrave hrane i njihove kupce trebale bi biti win/win situacija za sve. Zasad rade samo na području istočne Slavonije, pa ako u Slavoniji proizvodite zdravu hranu i željeli biste osigurati plasman svojih proizvoda – javite im se. Ako za sebe osobno, svoju tvrtku ili restoran želite povoljno nabavljati zdravu hranu izravno od provjerenih proizvođača, opet im se javite. Još su mali i treba im pomoći da narastu”, napisao je Lauc.

Biljke iz staklenika | Author: Damir Špehar/ Pixsell Damir Špehar/ Pixsell

“Više od 30 domaćih, lokalnih poljoprivrednih proizvođača, prosječno udaljenih 35 kilometara od središta Osijeka, svoje proizvode nudi na online platformi plodovi.hr, koju je od početka do kraja osmislila mala ekipa mladih i ambicioznih ljudi iz Osijeka predvođena Ivanom Laucom. Reklamiraju se kao “najbliža osječka tržnica” i kratki lanac koji lokalnu zajednicu opskrbljuje lokalnim proizvodima. Kupcima dostavljaju odabrane proizvode više proizvođača u jednom paketu po jednoj cijeni dostave, a za registrirane proizvođače uz dostavu rade i marketing i logistiku”, nahvalio ih je Glas Slavonije. Kao kupac želim bar rješenje sa Silbe. OPG iz zadarskog zaleđa svaki dan trajektom doprema svježe voće i povrće, maslinovo ulje, crno i bijelo vino, med. I pršut se može naručiti. Silba je mali otok, aplikacija bi pomogla, ali nije nužna.

Biljke iz staklenika | Author: Damir Špehar/ Pixsell Damir Špehar/ Pixsell

Šolta je već dovoljno velika da suradnja proizvođača hrane i turizma ne bi trebala ovisiti o poslovnosti, dobroj volji ili entuzijazmu, recimo, vlasnika apartmana, i zato prognoziram da će ovo što je Lauc napravio za okolicu Osijeka uskoro postojati za cijelu Dalmaciju. Možda u početku otok po otok, dio po dio obale, ali – problem sugerira rješenje, netko naprosto mora okupiti male proizvođače, spojiti ih s kupcima, od restorana, konoba, hotela, do ovakvih kao ja, koji vole kuhati sami. Kao investitor rado bih imao posla s poštenim i sposobnim ljudima, koji su po mogućnosti već isprogramirali nekoliko aplikacija. Mogu li zaraditi na stvaranju vlastite dobrobiti, na opskrbi sebe i dragih mi ljudi najkvalitetnijom hranom, proizvedenom u Hrvatskoj, vjerujem da bih – savjet ne tražim, niti bih ga dao – riskirao i uložio nešto sitno u hrvatsku pamet.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.