Ekonomix
4324 prikaza

Kinezi žele naše nekretnine, ali postoji jedan problem

Plenković i kineski premijer Li Keqiang
Vlada RH
Nakon sajma nekretnina u Šangaju, neke stvari su puno jasnije. Pitanje je samo što će naše vlasti učiniti po tom pitanju

Jedna od vodećih hrvatskih agencija za nekretnine Opereta, čiji je osnivač i direktor Borislav Vujović, sredinom rujna po prvi puta je sudjelovala na 18. Sajmu nekretnina i investicija u Šangaju, inače prvorangiranom međunarodnom sajmu ovakvog tipa u NR Kini.

Nakon povratka u Hrvatsku Vujović za Poslovni.hr potvrđuje postojanje ozbiljnog interesa od strane kineskih potencijalnih kupaca za nekretninama u Hrvatskoj, što se tiče i različitih green field projekata, kako hotelskih, tako i čisto građevinskih.

No, istodobno Vujović ističe i postojanje određenog problema koji se trenutačno pokazuje kao ograničavajući faktor za jačanje prisutnosti zainteresiranih kineskih investitora na hrvatskom tržištu nekretnina.

Luksuzna vila u Istri Prodaje se Style Bogati stranci u lovu na luksuzne kuće u Hrvatskoj

Ključni problem predstavlja činjenica da između Hrvatske i Kine nema reciprociteta, iznosi Vujović,, tako da je kupnja nekretnina omogućena isključivo pravnim osobama.

"Dodatno, ono što Hrvatska trenutno ne nudi, a Kineze dominantno zanima su zlatne vize koje se u nekim zemljama EU mogu direktno ishoditi prilikom kupnje nekretnine. To je mamac koji bi najveći broj zainteresiranih kupaca privukao da kupe nekretninu u Hrvatskoj i zapravo je jedan od ključnih faktora kod donošenja investicijske odluke za kupnju nekretnine u Europi", napominje Vujović.

Pelješki most Reportaža Top News Jedu ćevape, rade i nedjeljom, a Pelješki most dižu u roku

Na sajmu je prezentirana aktualna ponuda nekretnina kao i razvojnih investicijskih projekata u Hrvatskoj. Dominantan interes usmjeren je na šire područje Grada Zagreba i jadranske obale.
 
"Odlučili smo se za iskorak prema novim tržištima upravo s namjerom da pobliže pojačamo i privučemo interes dijela investicijske zajednice prvenstveno s Dalekog istoka prema Gradu Zagrebu i Hrvatskoj u cjelini, te smo imali uspješan nastup. Tim povodom pripremili smo i informativnu brošuru od 30-tak projekata u posebnom izdanju na kineskom jeziku kako bi ponudili projekte tamošnjim investitorima", pojašnjava sugovornik Poslovnog

Zadar Tržište nekretnina Ekonomix Dižu cijene: Stranci sve više kupuju nekretnine kod nas

Ovih dana u Šangaju je boravilo i izaslanstvo Hrvatske gospodarske komore na čelu s predsjednikom Lukom Burilovićem. Sajam su posjetili i veleposlanik Republike Hrvatske u NR Kini Dario Mihelin kao i direktor Ureda HGK u Šangaju Dražen Holmik. Navedeno se svakako pozitivno odrazilo na podizanje značaja ove inicijative što je i prepoznato u zajednici kineskih investitora s interesom ulaganja u nove članice Europske unije.

"Imajući u vidu da su Šangaj i Zagreb gradovi prijatelji, trendove jačanja pravne sigurnosti za investitore kao i povećanje broja  kvalitetnih investicijskih prilika, a sve to uz  izuzetan geografski položaj Hrvatske, novu i sve kvalitetniju zračnu infrastrukturu koja generira stalni porast broja dolazaka, imamo dobre adute ne samo za kvalitetan i uspješan nastup na sajmu", zaključuje Vujović za Poslovni.hr.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.