Ekonomix
1437 prikaza

Mešetari: "Tko zna što će biti s Trumpom, kupujte zlato!"

Zlatne poluge
Pixabay
Prve godine nakon izbora i inače zlatu raste vrijednost. Zbog iznevjerenih obećanja. Trump bi u tome mogao biti šampion

Sve da i nije riječ o Donaldu Trumpu, ove bi godine bilo vrlo uputno kupovati zlato. Ako tko ima kunu ili dvije viška. Povijest kaže da su nakon predsjedničkih izbora u SAD-u još od 1970-ih od sedam prvih predsjedničkih godina, u njih pet cijene zlata rasle. A to je već za burzovne kockare sasvim dobar prosjek. Odličan poznavatelj tržišta zlata diljem svijeta Axel Merk iz Merk Investmentsa objasnio je za Bloomberg da je riječ o posljedici toga što malo koji predsjednik uspije makar i izbliza ispuniti sva obećanja uoči izbora.

Tako se događa da slijedi predizborna euforija, potom postizborna, na burzama se kupuju dionice, ulaže u sve i svašta, a čim se počinje ispostavljati da najavljeno uoči izbora nije nimalo jednostavno ispuniti, ulagači počinju sakrivati svoj novac u zlato. A sada je red na Trumpa, o čijoj eri na početku Merk, koji trenutno s tvrtkom ima 120 milijuna dolara u zlatu, kaže da je vrlo neizvjesno što se će dogoditi s nekim Trumpovim planovima. "Zlato je trenutno relativno povoljno i sigurno će biti sve skuplje", kazao je. Manager Magazin SPON-a navodi niz stvari zbog kojih Merk po svoj prilici ima pravo.

Muammar Gaddafi Kratka povijest Ekonomix Pohlepa diktatora - obožavaju zlato i preskupe darove

To u masovnim medijima između Trumpovih skandala, bitaka protiv Hillary Clinton, pa uz Putina, WikiLeaks, čega li sve ne, nije bilo tema, ali financijska tržišta bila su oduševljena Trumpovom pobjedom. Ulagači, burzovni mešetari, tko li sve ne, povjerovali su Trumpu u obećanja da će sve usmjeriti u novo izgrađivanje američke industrije. Počeli su prodavati američke državne obveznice i za taj novac kupovali dionice tvrtki. Pa je novac počeo pristizati iz cijelog svijeta. Pa je dolar ojačao. Pa je posljedično i zlato osjetno pojeftinilo nakon Trumpove pobjede.

Bila je riječ o vijestima po kojima su američki milijarderi već samim Trumpovim izbornim trijumfom nenadano zaradili. Ipak, vekoliko dana već i prije preuzimanja funkcije, Dow Jones je stao pomalo kliziti prema dolje. A zbog čega? Zbog pojava kao što je situacija u kojoj se našao najnoviji ministar financija SAD-a, Steven Mnuchin je pred Senatom tako mrtvo hladno izjavio da Trumpovo udaranje 35 posto poreza na stranu robu, primjerice njemačke automobile, "do sada nitko nije ozbiljno razmatrao". Kako su ljudi po prirodi jako osjetljivi na svoj novac, počela je rasti zabrinutost da je Trump po običaju pričao sve i svašta kako bi od svega napravio tko zna što.

Otprilike kako to već ide u politici, samo što je ovaj put Trump sve podigao na puno višu razinu, pa onda i bijeg kapitala u zlato nije isključeno da bi mogao biti veći nego ikad nakon razočaranja političkim obećanjima. Da se ne govori da uz Brexit, ojačale antieuropske desničare i slične stvari, strah vlada i u EU. A strah je uvijek vezan uz bijeg novca u zlato. Pa i inflacija i u EU i u SAD-u. Konačno i to što živimo u dobu u kojem je sve manje i manje otkrića novih nalazišta zlata, novih rudnika.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.