Ekonomix
450 prikaza

Propala tvornica u Srbiji radnike plaća u zlatu

Zlato
Davor Visnjic (PIXSELL)
Srpska tvornica zlata "Majdanpek" odlazi u stečaj, ali tvornica radnicima duguje plaću za nekoliko mjeseci

Srpska tvornica zlata "Majdanpek" svakom od 315 radnika dala je oko 30 grama 22-karatnog zlata vrijednog oko 1.127 američkih dolara a za tu su svrhu iz svojih rezervi izdvojili osam kilograma zlatnog nakita. Takvu ponudu odbila je samo jedna osoba, izvijestio je loklani dužnosnik. 

Tvornica "Majdanpek" počela je s radom 1970. godine, a u financijskim problemima je još od 2000. godine zbog čega je u procesu restrukturiranja. 

Ako proces privatizacije koji će početi 15. listopada ne uspije, vjerojatno će se u idućim mjesecima suočiti sa stečajem, pa se nadaju kako će plaća u zlatu pomoći radnicima dok ne pronađu novi posao, piše BBC. 

Međutim, radnici žale za svojim plaćama, iako cijena zlata na svjetskom tržištu raste. 

"Oboje, suprug i ja radili smo u tvrtki 32 godine. Ja sam dobila 31 gram, a on 36,5 grama umjesto plaće za posljednjih pet mjeseci", rekala je jedna zaposlenica Večernjim novostima dodajući kako će najvećim dijelom  s tim platiti račune za vodu i plin. 

"Moja prva plaća, sjećam se, bila je toliko velika da sam s njom povela društvo na ljetovanje na kojem smo proveli cijeli mjesec i još mi je ostalo novca nakon toga, a sada se jedva borim djeci platiti školovanje", kaže ona.

Neki radnici bili su šokirani načinom isplate zaostalih plaća. 

"Neki su dobilil zlatnike, a neki lomljeno zlato, ali nitko zapravo nije dobio dugovanje u cijelosti", izjavio je za novine jedan zaposlenik. 

Direktorica "Majdanpeka" Milica Jasenski rekla je kako uprava nije imala drugih načina da riješi dug i jedino što su mogli postići je da postignu dobru cijenu za tečaj zlata.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.