Kultura
475 prikaza

Posjetitelji muzeja Guggenheim ići će na zlatni WC

Zlatni zahod u Guggenheimovom muzeju
Autor Maurizio Cattelan kaže da on uvijek ide za tim da publika sama interpretira njegovo djelo

Sve je počelo kada je Caitlin Dover, šefica Interaktivnog odjela Guggenheimovog muzeja u New Yorku, iz zafrkancije pitala Maurizija Cattelana kako bi se osjećao kad bi njegovu zlatnu WC školjku dali na korištenje posjetiteljima muzeja. "'To bi bio pravi test tog umjetničkog djela', odgovorio mi je istog trenutka se uozbiljivši. Kako je rekao, to kako se ljudi ponašaju prema umjetničkom djelu, dio je igre", napisala je Dover na stranicma muzeja.

Nije prošlo dugo i muzej je objavio da će oko njegovog umjetničkog djela, načinjenog od punog 18-karatnog zlata, koje je nazvao "America", napraviti presedan. Za razliku od apsolutno svih ostalih umjetnina i izložaka ne samo u tom muzeju, nego i diljem svijeta, posjetitelji će ubuduće moći obaviti nuždu na zlatnoj zahodskoj školjci. Eksponat je izložen u zahodu na četvrtom katu muzeja, odrasli će za njegovo korištenje morati platiti 15 dolara, dok će za djecu i osoblje korištenje biti besplatno.

Osim cijene korištenja, posebnost obavljanja nužde poput pripadnika najviših razina osmanske sultanske dinastije iz posljednjih godina vladavine, jest i to što će ispred ulaza u zahod stajati zaštitar i svaki put poslije korištenja provjeravati je li umjetnina i dalje kompletna. Cattelan je rekao da ovim potezom želi najfiniju umjetnost učiniti dostupnom svima, da on i inače ide za tim da publika sama interpretira njegovu umjetnost, te da ovim potezom "umjetnost za onih jedan posto, postaje umjetnost za onih 99 posto".

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.